Cebiotex, empresa biotecnològica derivada de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i la Universitat Politècnica (UPC), ha implantat amb èxit per primera vegada una biomembrana antitumoral a un pacient de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Segons han informat fonts de Cebiotex, la biomembrana CEB-01, que està fabricada a partir de nanofibres biocompatibles i bioabsorbibles, s'implanta sobre el llit quirúrgic després de l'extracció d'un tumor i allibera altes dosis d'un fàrmac quimioteràpic amb l'objectiu d'eliminar restes de cèl·lules tumorals que hagin pogut romandre en ell.

La intenció del tractament és millorar el pronòstic dels pacients i disminuir els efectes secundaris de la quimioteràpia, i sobretot els de la radioteràpia en el càncer infantil.

El Coordinador del Programa de Cirurgia Oncològica de l'Hospital Sant Joan de Déu, Lucas Krauel, assegura que "la membrana CEB-01 obre les portes per a una oncologia pediàtrica molt més efectiva".

Cebiotex ha llançat una ronda d'inversió per a captar 1,6 milions d'euros amb l'objectiu de finançar la segona fase clínica del tractament, que consistirà a implantar CEB-01 a 21 pacients adults amb sarcoma de teixits tous a l'Hospital de Sant Pau i, posteriorment, iniciar els estudis clínics amb pacients oncològics pediàtrics a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Segons afirma Joan Bertran, fundador i director executiu de Cebiotex, "la membrana CEB-01 ofereix una opció de tractament local intens durant el període en el qual no es pot administrar cap altra teràpia, fins a quatre setmanes després de la cirurgia".

Cebiotex va ser creada en 2012 com a resultat de la interacció entre investigadors de l'Institut de Recerca Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la UPC i l'Hospital Sant Joan de Déu.