El càncer de pàncrees, un dels més letals de tots els tumors, és capaç d'evadir els atacs de les cèl·lules immunitàries canviant el seu microentorn perquè les cèl·lules immunitàries suprimeixin, en lloc de donar suport, l'atac al tumor, segons han evidenciat investigadors del Georgetown University Medical Center (Estats Units).

En el seu treball, que ha estat publicat a la revista científica Cancer Immunology Research, els científics també van descobrir que alguns dels mediadors d'aquesta resposta supressora, inclosa una proteïna anomenada STAT1, representen possibles objectius terapèutics que podrien utilitzar-se per revertir aquesta evasió i apunten a possibles oportunitats de tractament.

«Es tracta de la primera demostració que un atac immunitari indueix la supressió immunitària derivada del càncer de pàncrees, el que ofereix un nou enfocament de la immunoteràpia per aquest càncer mortal», va assenyalar el doctor Louis M. Weiner, investigador principal d'aquest estudi.

L'adenocarcinoma ductal pancreàtic comprèn més del 90 per cent de tots els càncers de pàncrees. Només el 10 per cent dels diagnosticats viurà cinc anys o més, principalment perquè el càncer és molt resistent a molts tipus de tractaments. Malgrat els importants avenços, aquest càncer poques vegades respon a aquests enfocaments de tractament.