Els casos de cefalees, migranyes o mals de cap s’han incrementat a causa de la pandèmia. La seva incidència està sent encara més gran després del període de vacances i la tornada a la rutina a causa de l’«estrès laboral que suposa el retorn a la feina o a les aules», tal com va afirmar el neuròleg del Centre de Neurologia Avançada, Hernando Pérez. Igualment, Pérez va assenyalar que «la por a un possible contagi a les aules o a l’oficina, els canvis d’hàbits o les alteracions de la son són també factors principals de la tensió emocional existent, que genera l’estrès que es tradueix en mal de cap».

Amb motiu del dia Mundial de la Migranya, que es va celebrar el 12 de setembre, l’expert del Centre de Neurologia Avançada (CNA) va voler incidir en la necessària vacunació contra la COVID-19 en pacients que pateixen cefalees, ja que assegura que «la vacuna és compatible amb la medicació habitual per al tractament dels diferents tipus de mal de cap».

Les cefalees són una de les seqüeles més habituals entre les persones que han superat la malaltia. De fet, i tot i no haver-hi estudis contundents, Pérez va assenyalar que «en el Centre de Neurologia Avançada hem constatat que al voltant del 50 per cent dels pacients que han tingut coronavirus han patit un empitjorament en el seu mal de cap, tant en intensitat com en freqüència».

Davant d’això, l’expert va destacar que han observat que «les persones que tenen mal de cap solen tenir una menor probabilitat de morir o de desenvolupar patologies greus davant d’aquest virus, precisament per presentar una resposta immunitària més eficient».

Així mateix, investigacions recents assenyalen que, a més del mal de cap motivat per la tensió emocional, el coronavirus ha propiciat mal de cap a causa de la pressió que exerceixen les mascaretes i altres equips a la zona del crani, tot i la necessitat del seu ús per evitar contagis. Així mateix, s’ha agreujat la migranya, que és una cefalea molt aguda i incapacitant.

A part de les circumstàncies excepcionals propiciades per la COVID-19, habitualment prop del 50 per cent dels pacients espanyols que pateixen cefalea crònica pateixen migranya, una malaltia que provoca un ús excessiu d’analgèsics com antiinflamatoris, paracetamol, triptants o opiacis. Així mateix, s’estima que cada any un tres per cent dels pacients que pateixen migranya de manera ocasional o episòdica passen a patir-la de forma crònica.

Recomanacions

Per alleujar els seus símptomes o evitar la seva aparició, des del CNA es prescriuen tractaments específics segons el perfil del pacient, utilitzant segons el cas la vacuna contra la migranya, que pot arribar a reduir a la meitat les crisis migranyoses en els casos més greus, fins la toxina botulínica per prevenir la migranya mitjançant la infiltració de petites quantitats d’aquesta substància en determinats músculs del crani.