L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha avisat que el món s'enfronta a un brot d'hepatitis «d'origen desconegut» que afecta els nens, i ha destacat les «milers d'infeccions víriques agudes» de la malaltia que es produeixen anualment entre nens, adolescents i adults. En aquest sentit, l'organisme ha informat que treballa «braç a braç» amb els científics i els responsables polítics dels països afectats per intentar comprendre la causa d'aquesta infecció que no sembla coincidir amb cap dels cinc tipus coneguts d'hepatitis: l'A, la B, la C, la D i l'E.

«Per aconseguir la màxima eficàcia, la vigilància de les hepatitis ha de prestar-se en l'àmbit comunitari mitjançant un sistema d'atenció primària de salut eficaç i integrat amb altres serveis de salut que abordin tota la gamma de necessitats sanitàries», ha dit el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus. Encara que la majoria de les hepatitis agudes causen símptomes lleus i fins i tot no es detecten, en alguns casos poden provocar complicacions i arribar a convertir-se en mortals. A tall d'exemple, les complicacions per infeccions agudes de les hepatitis A i l'E van causar el 2019 unes 78.000 morts a tot el món i, en paral·lel, les iniciatives mundials de combat a la malaltia han prioritzat l'eliminació de les infeccions per hepatitis B, C i D.

Cirrosi i càncer de fetge

A diferència de les hepatitis virals agudes, aquestes tres últimes varietats causen hepatitis cròniques que duren diverses dècades i que provoquen més d'un milió de morts a l'any per cirrosi i càncer de fetge. A més, són responsables de més del 95% de les morts per hepatitis. «Cada 30 segons, mor una persona per causes relacionades amb l'hepatitis, com la insuficiència hepàtica, la cirrosi i el càncer», ha dit Tedros, que ha recordat que prop del 80% de les persones que viuen amb la malaltia no tenen accés a atenció mèdica o no poden pagar el seu tractament.

Per eliminar l'hepatitis l'any 2030, l'agència sanitària de l'ONU ha demanat als països que redueixin en un 90% les noves infeccions per les hepatitis B i C, disminueixin en un 65% les morts per cirrosis i càncer de fetge, diagnostiquin a almenys el 90% dels casos d'hepatitis B i C, i tractin almenys al 80% de les persones que reuneixen els requisits per a això. «La baixa cobertura de proves i tractaments és la manca més important que cal resoldre per aconseguir els objectius mundials d'erradicació per al 2030», ha dit l'OMS, per instar els governs que incrementin l'ús d'eines «eficaces» contra la malaltia.