Alerta sanitària: Salut ordena retirar uns 70 productes cosmètics d’aquesta marca

Són colònies o perfums fabricats en recintes inadequats, mal etiquetats o que conenten substàncies prohibides

Alerta sanitària: Salut ordena retirar uns 70 productes cosmètics d’aquesta marca

Alerta sanitària: Salut ordena retirar uns 70 productes cosmètics d’aquesta marca

DdG/ACN

La Conselleria de Salut ha exigit a l’empresa Parfums Codibel de Viladecans (Baix Llobregat) que retiri del mercat una setantena de productes cosmètics que incompleixen amb les normatives europees.

Es tracta d’aigües de colònia i perfums que han estat fabricats en instal·lacions que no compleixen els requisits establerts per a la seva producció, estan incorrectament etiquetats o contenen substàncies prohibides en productes cosmètics.

Tampoc hi ha constància oficial que aquests productes hagin sigut comunicats al Portal Europeu de Productes Cosmètics (CPNP).

La Generalitat ha recomanat els consumidors que no adquireixin aquests cosmètics i que, en cas que els tinguin, els deixin utilitzar de manera immediata.

Salut també ha demanat als establiments immobilitzar i cessar la comercialització d’aquests productes i contactar amb els proveïdors per gestionar la devolució de les unitats que ja tinguin a les botigues.

El Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de la Generalitat ha fet arribar a tots els ajuntaments catalans una alerta sanitària sobre aquest tema per demanar-los que en facin la màxima difusió.

Tots els productes

La conselleria ha especificat tots els productes afectats per l’alerta.

Productes que incompleixen el decret 85/2015

Amor, Arcangel, Baby, Blue de compara caixa blava, Blue de compara caixa negra, Boys, Canal 5, Compara ultra, Deliciosa Dona, Egoismo, El milagro, Esencia, Fantasia, Femme metal·lic, Femme vidre, Fire and hit, For night woman, For one woman, Gaudi perfums, Girls, Latino absoluto, Narcissus, Rococo mademoiselle, Solamente compara, Tierra, Woman for night.

Productes amb Butylphenyl methylpropional (Lilial®)

Acqua di compara, Anisais de Compara, Arenas Black and gold, Clinica de compara, Co de compara, Compara JPG, Compara perfums Paris, Dona compara, Dulce Compara (azul), Dulce Compara (marrón), Femme 10, Femme 11, Femme 14, Femme 16, Femme 2, Femme 20, Femme 27, Femme 29, Femme 30, Femme 34, Femme 36, Femme 4, Femme 40, Femme 42, Femme 5, Femme 8, H.B.O.S ref 1008 (azul claro), Homme 21, Homme 26, Homme 3, Homme 7, Loren azul cielo, Loren azul marino, Milenium, Olivia, Salvaje, Victorioso.

Productes amb Hydroxyisohexyl-3-cyclohexene

Agua de Rocas, Ainhoa, Cleo, Flores by compara, H.B.O.S (negre), pot marró, Water de compara.

Productes amb Butylphenyl methylpropional (Lilial®) i Hydroxyisohexyl-3-cyclohexene

Compara còdec, Klain one by compara.

Alertes sanitàries habituals

Darrerament, és «molt habitual» que hi hagi alertes sanitàries en referència a productes o medicaments que no compleixen la normativa. La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre, admet que «sempre n’hi ha hagut» però últimament han notat que hi està havent un augment. Respecte a això, lamenta que l’Agència Espanyola del Medicament avisa les farmàcies «massa tard» perquè el producte «ja està al mercat».

És per això que demana que hi hagi «més previsió» per evitar que es detectin els incompliments massa tard. Aleixandre afegeix que cada vegada «hi ha més marques» que ofereixen molta diversitat de productes i fàrmacs.

Aquesta situació s’afegeix a la problemàtica de la manca de subministraments, que persisteix des de fa mesos. En global, el segon semestre del 2022, un 3,71% de les presentacions de medicaments tenien problemes de subministrament, d’un total de 32.686, corresponents a 15.154 medicaments autoritzats. Això suposa un increment del 9,77% respecte al semestre anterior.

Segons el darrer informe de l’Agència Espanyola de Medicaments, publicat ahir, la principal causa de desabastiment és el problema de capacitat en les plantes des d’on es distribueixen.