Adverteixen de l’escassetat d’Ozempic, el fàrmac per a diabètics que s'utilitza per perdre pes

La situació d'escassetat va començar amb la promoció irregular de les seves propietats per aprimar-se que van fer cares conegudes

Ozempic: el medicament car indicat només per a la diabetis que també s'està fent servir per perdre pes

Una farmacèutica, preparant-se per dispensar una unitat d'Ozempic.

Una farmacèutica, preparant-se per dispensar una unitat d'Ozempic. / ACN

EFE

Les farmàcies han advertit de l’«aguda escassetat» d’Ozempic (semaglutida) i altres medicaments per a la diabetis tipus 2, a la qual s’estan havent d’enfrontar des que va començar la popularització del seu ús com a tractament aprimant, no contemplat a la fitxa tècnica.

En un comunicat, la xarxa digital de farmàcies Luda va recordar que l’escassetat de subministrament d’Ozempic va començar amb la promoció irregular de les seves propietats per aprimar-se que van fer cares conegudes a internet com Kim Kardashian, una cosa que va desencadenar una crisi d’abastament a nivell mundial.

Segons la xarxa, que aglutina més de 3.500 farmàcies, es preveu que aquest hivern sigui el pitjor quant a provisions del fàrmac i adverteixen de «la situació d’incertesa i preocupació» que viuen els pacients amb diabetis que es controlen els nivells de glucosa a la sang i redueixen el risc de complicacions cardiovasculars a través d’Ozempic i altres medicaments que també tenen problemes de subministrament, com Trulicity, Victoza o Fiasp.

Capses d'Ozempic, un fàrmac indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, en una farmàcia.

Capses d'Ozempic, un fàrmac indicat per a pacients amb diabetis tipus 2, en una farmàcia. / ACN / Laura Fíguls

Luda, la xarxa digital que es dedica a fer front al desproveïment de medicaments a Espanya, detalla que en els dos darrers mesos les recerques d’aquests fàrmacs per part de les farmàcies amb la seva eina tecnològica han augmentat un 98% respecte les setmanes posteriors al passat estiu.

Per part seva, el Ministeri de Sanitat ha demanat la prescripció mèdica d’Ozempic únicament per al seu ús autoritzat i finançat, que són persones amb diabetis tipus 2 i una obesitat amb un IMC per sobre de 30 que no es controli amb altres tractaments antidiabètics.

L’estigma de l’obesitat

Tot i el problema d’abastament, experts en obesitat han alertat aquestes últimes setmanes de l’impacte d’aquesta crisi de manca del medicament en l’estigma que pateixen els pacients amb obesitat el tractament dels quals amb Ozempic els pot ajudar a millorar la salut i reduir el risc cardiovascular.

«Són fàrmacs segurs, eficaços, però han de ser manejats per mans expertes», apunta Cristóbal Morales, vocal de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (Seedo).

A més, Almudena Castro, coordinadora del Grup de Treball de Diabetis i Obesitat de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), va manifestar que «cal tenir en compte que és un fàrmac que salva vides i no s’ha de privar un pacient d’aquest benefici per altres motius que no siguin de salut».