No vols anar a treballar? Potser tens ergofòbia

T'expliquem els símptomes i el tractament a fer

Mal de cap, problemes de son, angoixa abans d'anar a treballar, etc.

L'ergofòbia: la fòbia d'anar a la feina

L'ergofòbia: la fòbia d'anar a la feina / @8photo

Rafa Sardiña

Cada vegada que agafem vacances, ens costa moltíssim tornar a la rutina i més, si és la de tornar a la feina. Ens agradi més o menys, quasi tothom ha de treballar per poder-se mantenir en condicions: habitatge, menjar i factures, com a mínim. Després si ja tenim fills o volem el cotxe, etc. Aquí la despesa serà més gran i haurem de valorar segons sou o condicions, què fer i com viure. En aquest article t'explicarem què és l'ergofòbia; per què sí, hi ha fòbia a la feina. Coneix els símptomes i el tractament.

En determinades persones, el retorn a l'oficina pot suposar un autèntic calvari i és el que els experts en psicologia han batejat com a ergofòbia. En alguns casos aquest malestar és tan intens que impedeix que faci de manera natural i adequada les seves tasques laborals. Els especialistes de l'Institut Psicològic Clàritas expliquen que és una “por irracional” en diferents aspectes laborals i que es produeix abans, durant o després de la feina.

Quins són els símptomes de l'ergofòbia?

  • Dificultat per mantenir la concentració a la feina
  • Pensaments recurrents i negatius sobre la feina fora de la jornada laboral
  • Angoixa abans de començar a treballar
  • Malestar físic abans o durant la jornada laboral, com dolor d'estómac, cap o tensió muscular, i sense causa aparent
  • Problemes per agafar el son
Els símptomes de l'ergofòbia

Els símptomes de l'ergofòbia / freepik

Per què apareix la por a la feina?

Hi ha certes persones que poden presentar “certes característiques personals” que la facin més susceptibles per patir ergofòbia o por de la feina. Les persones propenses a patir alguns problemes mentals en són les víctimes. L'estrès, l'ansietat, l'elevada autoexigència o la dificultat per planificar, poden ser-ne les causes.

"Igual que en altres fòbies, la persona que té por de la feina pot haver experimentat una situació difícil que marca un abans i un després en la seva percepció de l'àmbit laboral"

Els psicòlegs de l'Institut Psicològic Clàritas també recalquen que s'han donat casos d'ergofòbia en persones en cerca de feina, cosa que dificulta l'obtenció d'una nova feina perquè no satisfà totes les seves necessitats. 

Es pot superar l'ergofòbia?

La resposta és sí. Però s'ha de realitzar un procés psicoterapèutic en el qual es treballin els aspectes següents, com subratllen els especialistes.

  • Pensaments. Es posarà èmfasi en aquelles “idees irracionals i pors anticipatòries” que poden arribar a, fins i tot, impedir el bon desenvolupament de la feina.
  • Tècniques de relaxació. "Aprenentatge de diferents tècniques i hàbits saludables per prevenir i evitar l'acumulació d'estrès, evitant així que arribi a l'ansietat".
  • Experimentació positiva. Amb acompanyament professional s'ensenyarà als pacients “a enfocar la seva mirada no només en els errors comesos” i s'exposarà a situacions que generen malestar durant la jornada laboral.

I, per això, aconsellen:

  • Desconnectar fora de la feina.
  • Treballar tècniques de relaxació.
  • Planificar allò que s'ha de fer durant la jornada laboral per a una correcta organització.
  • I davant de pensaments intrusius, capgirar-los pensant en alguna cosa positiva.