Les ITS tornen a ser notícia: un 86% dels homes poden tenir sífilis

Les relacions obertes, no utilitzar preservatius i les fantasies; les responsables?

Sabies que no pots tenir símptomes i ser portador de la sífilis, la gonorrea o la clamídia, entre altres?

Conèixer les relacions sexuals anteriors de la teva parella, et pot ajudar a prevenir les ITS

Conèixer les relacions sexuals anteriors de la teva parella, et pot ajudar a prevenir les ITS / @ cookie_studio

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Les malalties de transmissió sexual (ITS) són molt freqüents entre els joves de 15 a 24 anys. No utilitzar preservatiu o utilitzar el mateix en relacions on participa més d'una persona és el problema. Si una persona està infectada i no ho sap, pot contagiar a la resta. En diverses ocasions, els homes no solen tenir símptomes tot i tenir la malaltia. Coneix les dades, els símptomes i com prevenir-les.

Segons les dades del Ministeri de Salut, el 2021 hi va haver 15.338 casos d'infecció per gonorrea, 6.613 per sífilis i 20.507 per clamídia

Les ITS més comunes són

  • La clamídia
  • El gonococ (gonorrea)
  • Les tricomones
  • L'herpes genital
  • La sífilis
  • El virus del papil·loma humà

Hi ha ITS que no donen símptomes i poden derivar en malalties cròniques com hepatitis i el virus de la immunodeficiència humana, segons Lola Gómez Roig, doctora i coordinador de processos obstètrics i ginecològics de la Clínica Corachan.

Com es transmeten les infeccions de transmissió sexual

Sovint una de les parts té la infecció i pot ser que no ho sàpiga perquè és asimptomàtica. Aquesta sol ser una de les causes més freqüents. Utilitzar el preservatiu és clau per evitar la transmissió d'ITS.

L'evolució de les ITS

La clamídia és la ITS que més augmenta: està en uns 48,3 casos per cada 100.000 habitants. De prop la segueixen el gonococ (la gonorrea) amb 32,4 casos i la sífilis amb un 13,7.

L'afectació en homes és del 86% si parlem de sífilis, d'un 83% si parlem de gonorrea i d'un 49% si parlem de clamídia.

En les últimes dècades, ha augmentat en un 18% els casos de clamídia, en un 19% els de gonococ i en un 8% els de sífilis. Afecta en major proporció als homes. Excepte en el cas de la Chlamydia trachomatis.

Els símptomes

Tot i que, en alguns casos no donen símptomes, segons la doctora Lola Gómez, en el cas de les dones, els símptomes són:

  • Picor o coïssor en l'àrea genital
  • Augment del flux
  • Infecció d'orina
  • Dolor abdominal o pelvià

Els símptomes en els homes:

  • Dolor en orinar
  • Secreció groguenca o d'un altre color

També poden aparèixer llagues, úlceres o berrugues a les àrees genitals. A més, es poden inflamar els ganglis (adenopaties).

Quan hi ha una infecció d'orina, també pot ser a conseqüència d'una ITS, tot i que, no solen estar-hi relacionades, segons la doctora de la Clínica Corachan. Hi pot haver inflamació del tracte urinari, produint cistitis.

Les relacions obertes, fantasies o el poliamor; grans portadores d'ITS

Les relacions obertes, fantasies o el poliamor; grans portadores d'ITS / freepik

Com es detecta

A part dels símptomes, se sol fer una analítica de sang o de fluids genitals. A més, a través de l'orina també es pot detectar, però no sempre. Les biòpsies de lesions en mucoses i pell poden ajudar a la seva detecció.

Fer cultius de fluxos pot ser un dels mètodes més efectius, a l'hora de detectar-les.

Prevenció

Primer de tot, conèixer els antecedents sexuals de la nostra parella o relació, ens ajudarà a tenir una concepció d'aquesta. Si no ho tenim clar perquè ha estat amb moltes persones o no ha utilitzat el preservatiu, el millor és demanar que es faci una analítica de sang d'ITS. 

Igual d'important que el primer punt és utilitzar preservatiu o un mètode barrera de concepció. Però, compte, a través del sexe oral, també es poden transmetre les infeccions. El contacte de mucoses, cutani o sang (per ferida, per exemple) pot fer que la ITS corri com vulgui.

Fer revisions anuals, homes i dones, al metge i ginecòleg. Aquest punt ajudarà a descartar qualsevol ITS.

Els tractaments

Quan ens detecten una ITS, sovint es solen donar antibiòtics o antimicrobians.

Fer un bon tractament segons la ITS detectada és molt important, ja que, si no es fa correctament, es poden produir complicacions com:

  • Dolor pelvià crònic
  • Malalties inflamatòries pelvianes
  • Infertilitat
  • Complicacions en cas d'embaràs
  • Càncer, com el coll uterí

Les malalties de transmissió sexual han tornat a pujar d'una forma desorbitada, provocant un greu problema de salut. Aquestes malalties havien estat quasi erradicades fa dècades enrere, però ara, amb el poc ús del preservatiu, les relacions obertes, la poca estabilitat i durabilitat entre les relacions i el fet de complir fantasies de posar a més d'una persona al llit, això està pujant i molt.