David Pagès i Cassú, filòleg, assagista i editor intenta donar resposta a una de les preguntes més transcendentals que s'han fet les persones al llarg dels segles: què t'ha ensenyat la vida? D'aquí pren el nom el títol del llibre, que recull 202 respostes de personatges de diferents països de parla catalana i que s'acompanya amb il·lustracions a càrrec de Toni Cassany.

Tal com Pagès, col.laborador d'aquest diari, explica en la presentació de l'obra, va ser el 2014 quan va iniciar-se aquest recull que aplega respostes a entrevistats que tenen almenys seixanta-cinc anys. Algunes, però, són extretes d'entrevistes elaborades en anys anteriors. Carme Ruscalleda, Heribert Barrera, Arcadi Oliveres, Aina Moll, Salvador Sunyer, Josep-Maria Terricabras o Maria del Mar Bonet són algunes de les veus que reflexionen al voltant d'aquesta premissa i que tenen en comú un llarg camí vital recorregut. Totes les contestes, que cada personatge orienta segons un enfocament propi i personal, tenen un caràcter que l'autor pretén que esdevingui perdurable, i que «són nascudes a partir de la reflexió profunda, del testimoni generós i del desig que puguin ser útils a altres persones».

D'entre l'ampli ventall de personatges recollits per Pagès n'hi ha de coneguts, i d'altres de «no tant», tal com apunta l'autor, tot i que subratlla que «totes les respostes són enriquidores interessants; llegibles i suggestives». I per què dues-centes dues? Pagès respon que «és un nombre prou elevat per realitzar un dibuix aconseguit i complet de la resposta», i afegeix que pretén «mostrar que és una pregunta que ens interroga a tots i que és un llibre obert».Segons assegura Josep M. Casasús en el pròleg del llibre, després de demostrar tenir un excel·lent domini dels gèneres periodístics amb les obres anteriors Referents: Entrevistes a 40 personalitats dels Països Catalans, i 500 raons per parlar català; ara Pagès «contribueix a omplir de contingut humà, en el sentit més radical del terme, experiències de gent nostra que ens cal trametre a les generacions que es formen ara en un univers desconcertant i de crisi de valors».Què t'ha ensenyat la vida? 202 veus «és un aplec de respostes que conjuminen una lliçó coral de vida plena i exemplar. Són parers i perspectives que en molts casos generen sorpreses o provoquen perplexitat».