La capital de la Selva ha obert l'Any Vinyoli amb el 1r Festival Domini Màgic de Poesia en el qual s'ha parlat, recitat, cantat i recordat al poeta Joan Vinyoli que en la seva adolescència va passar els estius a Santa Coloma, unes èpoques en les quals el contacte amb la natura colomenca va representar la seva descoberta de la poesia.

Des de divendres i fins diumenge es van fer concerts amb Xavi Múrcia i Maria del Mar Bonet, conferències sobre l'obra i la vida de Joan Vinyoli, que han tingut com a ponents a R. Costa-Pau, C. Camps, V. Sunyol, R. Font, M. Cabrera, N. Martínez Vernís o Francesc Parcerisas. Sota el títol "Veus de la Terra", es va oferir un recital de poetes de diversos territoris de parla catalana.

La natura i el paisatge colomenc han estat també protagonistes del festival amb l'Itinerari Poètic Joan Vinyoli, que va transcórrer pel parc de Sant Salvador o una excursió fins a Farners en la que sota el títol "I la natura em crida" es va fer un recorregut per aquesta natura que va inspirar molts dels versos de Joan Vinyoli.

L'excursió, que va tenir el punt de sortida al parc de Sant Salvador, va passar per indrets com la Font Picant, la Gorga d'en Vilà, les Alzines Balladores, els Gorgs de Penjacans i el Turó del Vent on el poeta Perejaume va oferir un recital de poemes. Molts dels actes que es van fer aquests dies a Santa Coloma van comptar amb la presència de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes i de Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli.

La Casa de la Paraula, la Biblioteca Joan Vinyoli o l'Auditori Municipal van ser els escenaris de les activitats que es van organitzar. També es van fer dues jam poètiques al bar Sport, de la plaça Farners i al Restaurant Vent d'Aram i es va presentar la revista Poetari, al bar Sant Martí a la plaça Farners.

A la Casa de la Paraula es va inaugurar l'exposició "Cridats per Vinyoli" de Josep Maria Fontanet, David Ribas, Jordi Nebot i Ricard Lobo. El festival també va arribar als infants amb activitats com una lectura de contes del Follets de Penjacans o l'espectacle de cloenda "Un poema és una castanya".

A partir d'ara, Santa Coloma de Farners anirà organitzant activitats per homenatjar Joan Vinyoli en ?l'any del centenari del seu naixement. Ja de cara a la pròxima tardor es farà el segon Simposi Internacional Joan Vinyoli.