15 de novembre de 2014
15.11.2014

L'Agència Tributària torna 12.000 euros a Lloret del cèntim sanitari

El consistori recupera el que l'Estat els va cobrar d'aquest impost declarat il·legal per Europa

15.11.2014 | 00:00
El cèntim sanitari es cobrava com a impost en la venda d'hidrocarburs.

L'Ajuntament de Lloret ha recuperat uns 12.000 euros per la devolució del cèntim sanitari que els va cobrar l'Estat entre 2010 i 2012 i que els tribunals europeus havien considerat il·legal. El consistori va sol·licitar a l'Agència Tributària la devolució de l'impost corresponent al període comprès entre el segon trimestre de 2010 i el quart trimestre de 2012. El passat 23 d'octubre, l'Agència Tributària va ingressar per aquest concepte 10.1136,87 euros al consistori lloretenc. A aquesta quantitat se li han d'afegir 1.542,58 euros en concepte d'interessos de demora.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, després d'investigar les deficiències de l'Impost de Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (conegut com a cèntim sanitari dels carburants), va declarar fa uns mesos que aquest vulnerava el dret comunitari. Aquest impost va ser creat pel PP i requeia sobre els consumidors.
En un comunicat, el regidor d'Hisenda, Arseni Frigola, va valorar positivament el retorn d'aquesta quantitat, ja que va destacar que la sentència de la justícia és ferma i considera il·legal aquest impost que es porta aplicant des de fa més d'una dècada i obliga a la seva devolució. Frigola va afegir que com a administració pública que presta serveis als ciutadans, "l'Ajuntament té una despesa anual en combustible: vehicles, calefacció de centres escolars, etc. Per tant, s'ha pogut acollir a la petició de la devolució en el període de reclamació de 2010 a 2012".
La Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 27 de febrer de 2014 va declarar contrari al dret comunitari l'Impost sobre Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), l'anomenat "cèntim sanitari", que es cobrava com a impost indirecte en la venda d'hidrocarburs.
Tretze comunitats autònomes de l'Estat aplicaven aquest impost sobre els carburants que es destinava a finançar la sanitat pública i la protecció mediambiental.

Possibles reclamacions
Des del passat 1 de gener de 2013, l'impost està integrat als impostos especials sobre hidrocarburs. Però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va anul·lar aquest impost per improcedent. D'aquesta manera, obria la possibilitat que particulars, empreses i institucions demanessin la devolució del "cèntim sanitari" que van pagar en l'adquisició de carburants.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook