Osor és conegut per ser terra de caçadors del senglar i de pescadors de truites però a partir d´ara, ho serà per les batudes veïnals per enxampar delinqüents. Aquest dijous al migdia, els ciutadans d´aquest petit poble de la Selva interior van demostrar que alhora de fer batudes no tenen por de res, ni dels senglars ni tampoc dels lladres.

Van aconseguir detenir un individu que havia entrat a robar en una casa del poble després de gairebé dues hores perseguint-lo per a llera de la riera. Finalment, el delinqüent, n jove magrebí d´uns 20 anys va sortir d´enmig de les bardisses.

Els veïns el van retenir i el van entregar als Mossos d´Esquadra. Es tracta d´una història que els veïns asseguren que no oblidaran i que esperen que els lladres s´anotin abans de venir en aquest petit poble que els delinqüents creien que «era tan tranquil i on era fàcil robar», ressalten.

Tota la història arrenca dijous, al voltant de tres quarts de dues del migdia, al carrer de la Penya. La Laura es trobava a casa i van picar el timbre, però ella no va fer-ne cas. Al cap d´uns minuts, però, vais sentir un soroll més fort del normal a casa dels meus pares, que viuen al cantó», a Can Vico. Va sortir a mirar per la finestra i amb el seu cunyat es van trobar «dos homes saltant per la finestra del segon pis» de casa els pares. En veure´ls, relata, els dos homes van fugir per carrers i fins i tot, van saltar pel cim d´un galliner, que van danyar.

Al mateix temps la Laura i el seu cunyat van començar a cridar i van trucar al 112. En sentir els crits

un veí del poble va enviar via Whatsapp a un grup anomenat Urgències d´Osor que havia vist tres homes que sortien de la casa fugint i que eren lladres. A partir d´aquí comenta la batuda.

Els veïns van sortir de casa i, com relata l´Àngel -el propietari de la casa on els lladres van entrar er robar joies-, van veure dos dels lladres que anaven a buscar el cotxe que estava aparcat a tocar de la carretera.

Van fugir amb un Ford Focus cap a Sant Hilari però van ser detinguts minuts després per la Guàrdia municipal de la capital de les Guilleries, que van rebre l´avís dels Mossos que el cotxe anava cap al seu poble.

Encara quedava un tercer lladre, el que va protagonitzar la batuda veïnal. Aquest no va ser tan llest i va marxar a peu. Va passar per sota el pont i va començar a anar cap a la riera pensant que si s´amagava per aquesta zona, no l´atraparien.

El jove, però, no s´imaginava que tindria un grup d´una quinzena de veïns al seu darrere, a banda i banda de la llera, que anaven seguint el seu rastre. En Xevi, un dels veïns explicava que un altre veí, «en Marçal, que és un gran caçador, és qui va ajudar a anar seguint el rastre del lladre, mirant on hi havia el terra moll i empremtes de l´home».

Van passar gairebé dues hores des del robatori i el lladre sentia els veïns i una patrulla dels Mossos

que els acompanyava. Els agents, diu en ramon, «li anaven dient "Osama entrega´t a nosaltres, que si t´agafa la gent del poble, serà pitjor. Sabem que ets tu, tenim la documentació que t´has deixat al

cotxe». Al final, a l´altura del Pla de Can Bosch, el lladre es va veure encerclat enmig d´unes bardisses.