El ple de l´Ajuntament de Breda va aprovar dilluns al vespre una moció per declarar «persona non grata» el rei Felip VI al·legant que representa un «Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya». La moció la va presentar l´equip de govern (ERC) i va rebre el suport unànime de la resta de grups municipals: CiU, Tots per Breda i la CUP. Segons va explicar l´alcalde de la localitat selvatana, Dídac Manresa, aquesta moció va ser motivada pel «desaire» que va tenir l´actual monarca amb la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, després de negar-se a rebre-la perquè li comuniqués el nomenament del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. «Va ser una ofensa, una falta de respecte institucional» va dir Manresa qui va afegir que aquest era «el moment més oportú» per presentar aquesta moció.

Així, segons el text presentat pels republicans, la monarquia representa uns valors «completament allunyats de la igualtat entre ciutadans» i Felip VI ha adoptat una postura «no neutral» envers el procés polític que viu Catalunya i ho comparen amb altres monarquies com la britànica, que sostenen que sí va mantenir una «neutralitat institucional» respecte al conflicte entre Escòcia i el Regne Unit.

«La monarquia espanyola s´ha mullat a favor d´un dels dos bàndols, en concret pel que defensa els interessos espanyols, i per tant considerem que no ens representa» va subratllar el batlle de Breda. Per tots aquests motius, el ple va acordar per unanimitat declarar «persona non grata» el monarca Felip VI i qualsevol altre membre de la monarquia espanyola. L'acord també recull que el consistori evitarà participar de qualsevol acció que suposi un reconeixement a la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola i que el contingut de la moció i els acords adoptats es comunicaran a la Casa Reial.

Tot i que Breda va aprovar la moció, no va ser la primera localitat catalana en impulsar la proposta per declarar a Felip VI «personan non grata». A Berga, la CUP va presentar el mes de juny de 2014, una moció per declarar Felip de Borbó o qualsevol altre Cap de l´Estat espanyol «persona non grata» a la capital del Berguedà. La proposta però, va ser desestimada després que els regidors no adscrits -integrants del moviment Impuls pel Berguedà- i el Partit Popular català (PPC) s´hi van oposar.