La possible creació d´una mesquita a Sant Hilari Sacalm ha generat, aquesta setmana, un intens conflicte entre l´equip de govern (PIG), qui vol permetre que es pugui fer un ús religiós dels polígons industrials, zona en la qual es podria instal·lar aquest centre de culte, i el grup de l´oposició (CDC) i alguns veïns de la població, que s´hi oposen.

La polèmica va saltar la setmana passada quan, a través de l´anunci de l´ordre del dia del ple que s´ha de celebrar aquest vespre, es va fer públic que el govern local vol aprovar inicialment la modificació del Pla General d´Ordenació Urbana per permetre que es pugui fer un ús religiós de les zones industrials. En un d´aquests espais, concretament en el carrer Sant Jordi, s´hi troben dues naus de 500 metres quadrats cadascuna, en les quals la comunitat islàmica de la localitat hi voldria crear -segons l´executiva local i l´oposició- un centre de culte.

«Actualment a Sant Hilari només es poden posar centres de culte al nucli del poble i ens trobàvem amb què les naus, que l´antic equip de govern (CiU) va proposar a la comunitat islàmica per establir-hi el seu oratori, estan en un polígon» va explicar l´alcalde de la localitat, Joan Ramon Veciana. «Al setembre ens vam reunir amb aquesta comunitat i els vam explicar que no ens semblava el millor lloc per instal·lar-hi el temple islàmic i que els ajudaríem a buscar alternatives» va subratllar Veciana qui va afegir que, de moment, i per mostrar «bona voluntat» i tenir així «més capacitat de negociació» farien aquest primer pas. «Els veïns es pensen que s´hi posarà una mesquita, però cal tenir en compte que la compra d´aquestes naus no està tancada i que el procés urbanístic és molt llarg» va precisar el batlle.

Rebuig veïnal

La notícia però, ja ha generat alarma entre alguns veïns de la població que dilluns i dimarts es van reunir tant amb l´equip de govern com amb el grup de l´oposició per demanar explicacions. «Entenem que pels veïns sigui tan delicat que en una població de 5.600 habitants s´hi deixi construir una mesquita de 1000 metres quadrats» va remarca el cap de l´oposició, Albert Santaugini. «Molts veïns hi estan en contra i com que nosaltres ens devem a la gent del poble, avui votarem en contra d´aquesta modificació» va avançar Santaugini qui va afegir que tot i això, «s´aprovarà igualment» perquè el PIG compta amb set regidors mentre que CDC en té sis, un menys. «El que està clar és que l´equip de govern s´ha compromès amb la comunitat islàmica» va concloure.

En aquest sentit, Veciana va assegurar que «són conscients» que les seves explicacions «no van convèncer els veïns» i que per aquest motiu, s´estan plantejant retirar el polèmic punt de l´ordre del dia. «El que volem que la gent entengui és que si la comunitat islàmica volgués, podria demanar la llicència per instal·lar el centre de culte al mig del poble, però que no ho fan per evitar conflictes veïnals i no molestar» va constatar l´alcalde hilarienc qui va afegir que aquest gest és «significatiu» tenint en compte que el garatge on es reuneixen actualment per resar al carrer Piscina «ja els ha quedat molt petit». Actualment, la població d´origen marroquí representa un 10% de la població total.

De moment, els veïns han organitzat una concentració de rebuig a la mesura, a les nou del vespre a davant de l´Ajuntament coincidint amb la celebració del ple.