L'Estat ha publicat un estudi on proposa una solució per al problema històric de regressió que pateix la platja de s'Abanell de Blanes: extreure sorra de l'interior del riu Tordera, per estabilitzar la regressió que pateix la platja a causa dels temporals marítims. Segons l'estudi Defensa de les platges de S'Abanell i la Marina realitzat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, per garantir el "correcte" funcionament de la platja caldria "construir dos espigons" d'aproximadament 130 metres de longitud i extreure sorra de la Tordera perquè, tenint en compte que la platja ja està inclosa en el sistema del delta "no es produiria la sortida del material del sistema sinó un canvi en la localització".

Aquesta solució coincideix amb la del consistori blanenc, que ha proposat en reiterades ocasions a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) -qui té competència sobre el riu- extreure l'acumulació de sorra del tram baix de la llera del Tordera per dipositar-la a la platja de s'Abanell. Segons el consistori, aquesta mesura també solucionaria "la reducció de la capacitat de desguàs" del pont del ferrocarril" que es produeix a causa de l'acumulació de sediments en alguns punts i que pot provocar que el riu es pugui "desbordar puntualment".

Dues solucions però, que xoquen directament amb el Pla d'Ordenació d'extraccions i declaració definitiva de sobreexplotació de l'aqüífer al·luvial de la Tordera mitjana i baixa -publicat el 20 d'octubre de 2003 al DOGC- que prohibeix explícitament fer l'extracció d'àrids del riu. A més, segons un escrit de l'ACA, remés al consistori blanenc, en el tram baix de la llera "no hi ha prou quantitat de sediments com per extreure'ls i traslladar-los a les platges de Blanes".

Acord a dues parts

De moment, l'equip de govern (PSC, ERC i CiU) va explicar en el ple de dijous passat, que la pròxima setmana sol·licitaran a Costes la realització d'un informe sobre l'impacte ambiental que tindria l'extracció de 100.000 metres cúbics de sorra de la llera del riu Tordera, per poder presentar-lo a l'ACA, amb l'objectiu de què aixequi la moratòria de 2003. "La nostra intenció és aconseguir que l'Estat i la Generalitat es posin d'acord entre ells per trobar una solució definitiva al problema de les platges de Blanes" va dir l'alcalde, Miquel Lupiáñez.