Tècnics d'Endesa han tallat aquest matí la llum a una dotzena de cases -moltes ocupades- de Maçanet de la Selva. Ho han fet requerits per la Guàrdia Municipal, que ja havia comprovat que aquests domicilis tenien connexions il·legals. Segons explica el cap de la Guàrdia Municipal, Jordi Nogueras, les connexions no només suposaven un perill per a la seguretat de les persones sinó també un risc d'incendi perquè les cases es troben properes a zones boscoses.

Aquesta és la primera actuació que es fa d'aquestes característiques i és una de les vies que l'ajuntament ha trobat per lluitar contra les ocupacions il·legals que pateix tant aquest municipis com d'altres de la comarca de la Selva. El consistori ha ofert ajuda als afectats a través dels Serveis Socials. Aquest mateix dimarts, la brigada ha portat un generador a una de les famílies que s'ha quedat sense llum.

Aquesta operació s'ha efectuat a instàncies de la Guàrdia Municipal de Maçanet de la Selva. Segons explica el seu cap, hi ha persones que s'adrecen a l'ajuntament per empadronar-se però que no poden aportar cap document que acrediti que viuen en un immoble. És llavors quan des de la Guàrdia Municipal han de fer una inspecció de la casa. "És quan arribem allà que ens adonem que hi ha tot de connexions i empalmes fets de manera il·legal", explica Nogueras.

Segons argumenta, aquest tipus de connexions posen en risc tant les persones que hi viuen com també la resta de veïns de la urbanització. A més, també hi ha un segon element a tenir en compte: el risc d'incendi. "No podem dir a la gent que mantingui netes les parcel·les quan al costat tenen una casa amb una connexió il·legal que es converteixen en un possible iniciador del foc si salta alguna guspira", argumenta.

Per això, han demanat ajuda a Endesa perquè els acompanyi a les cases que han detectat que tenien connexions il·legals. La dotzena d'immobles que s'han desconnectat de la llum estaven situats a les tres urbanitzacions del municipi i també n'hi havia una al nucli urbà. Segons concreta Nogueras, la majoria són cases ocupades que són propietat de bancs. En el moment de tallar-los la llum, s'ha ofert ajuda als afectats a través dels Serveis Socials. Aquest dimarts, dues famílies ja s'hi ha adreçat i en un dels casos la brigada municipal els ha fet arribar un generador mentre regularitzen la seva situació.

Nogueras recorda que s'ha fet un canvi normatiu en les ordenances municipals on es recorda que és el titular de l'immoble qui ha de garantir que les connexions de llum estiguin fetes correctament per evitar riscos tant a les persones com també risc d'incendi.

Una problemàtica que s'estén

Maçanet no és l'únic municipi de les comarques gironines que pateix el problema de les ocupacions d'immobles, especialment a les urbanitzacions. Des del consell comarcal de la Selva calculen que hi ha entre 1.000 i 1.200 habitatges ocupats a la comarca i alerten que la problemàtica s'està estenent a d'altres comarques com l'Alt i Baix Empordà. L'ocupació de cases es repeteix a municipis com Vidreres, Lloret o Caldes de Malavella. Aquest últim està patint també problemes d'incivisme amb algunes famílies que ocupen més d'una casa -de vegades, amb piscina i tot- i que, segons l'ajuntament, no ho fan per necessitat. Per això, el consistori està enllestint un protocol d'actuació en casos de detectar-se una ocupació il·legal.

En un primer moment, els tècnics municipals identifiquen les persones i els donen un termini de cinc dies per tal que demanin ajuda als Serveis Socials. Si no ho fan, entenen que no és una ocupació per necessitat i els insten a marxar. A més, demanen al propietari de l'immoble (habitualment són els bancs) que denunciï l'ocupació. Si no ho fa, serà el consistori qui denunciï l'ocupació als jutjats al·legant problemes de seguretat per les connexions il·legals i també de convivència.

Des d'Endesa han confirmat que estan en converses amb d'altres municipis de la comarca de la Selva per fer operacions similars a la d'aquest matí a Maçanet. Aquestes inspeccions se sumen a les que la companyia fa d'ofici, sense que cap municipi els requereixi per fer-ho.