Fer un últim intent per tirar endavant o desaparèixer indefinidament. Aquest és el dilema que va haver d´afrontar, fa un any, la colla gegantera d´Anglès davant la falta de nous membres que en volguessin formar part. I és que l´envelliment progressiu dels actuals i la necessitat de tres persones per portar cadascun dels dos gegants de la localitat, en Miquel i la Remei, a causa del seu pes impossibilitava poder continuar amb aquesta activitat. «Era reinventar-nos o morir, i vam optar per intentar-ho un últim cop», va explicar el portaveu de la colla, Miquel Àngel Santos.

Avui, aquella empenta que els va motivar a tirar endavant «en hores baixes» s´ha materialitzat en el que ja és l´última esperança de sobreviure per a aquesta colla selvatana: un nou gegant. «Serà molt atípic, de cos complet i només pesarà 35 quilos. La resta de detalls els mantindrem en secret fins que el presentem el pròxim 15 de gener, dins els actes previstos per la Fira de Sant Antoni», va dir el representant de l´entitat. I és que amb aquest nou gegant, la colla espera poder atraure nous membres i seguir, així, uns anys més. «Si en cinc anys no s´ha apuntat gent, haurem de plegar», va lamentar Santos, qui va concretar que actualment la formen una vintena de persones.

I per què un gegant i no dos, com fins ara? «Només teníem diners per fer-ne un», va respondre el portaveu, precisant que el 80% d´aquesta figura l´ha pagat la colla, tot i que han rebut petites aportacions d´empreses de la zona, veïns o regidors municipals (del PAU) que els van donar el sou d´un mes. «És molt trencador i té elements que els gegants no solen portar. Per això, ja tenim ganes de veure com reaccionarà la gent en veure´l», va dir Santos il·lusionat.

Un nou gegant que prendrà el relleu d´en Miquel i la Remei, que enguany han complert 20 anys i que es van acomiadar del poble el passat mes d´octubre. «De moment, els tenim exposats al museu de la Burés fins que amb l´Ajuntament els trobem un lloc adequat», va dir Santos. I és que, afortunadament, aquests gegants es van salvar de l´incendi provocat que a principis d´agost va afectar el magatzem que l´entitat té a la fàbrica Burés i que va cremar material divers. «Ens van destrossar força cosa però, per sort, els gegants no eren allà», va dir el cap de la colla.

Ara, el futur d´aquesta colla quedarà en mans del nou gegant, que fins d´aquí a un mes seguirà sent un gran interrogant.