La particular aroma que ahir omplia els carrers de Vidreres, indicava que un any més ja tornava a ser dimarts de carnaval i per tant, dia de Ranxo, una de les festes més populars, antigues i esperades de la comarca.

Com ja és habitual, aquesta escudella centenària va atraure milers de persones d´arreu del territori selvatà que, carregats amb olles buides, cabassos i estris de tot mena, van arribar de bon matí per poder gaudir d´aquesta celebració.

Els més matiners però, van ser la vintena de membres de la Comissió del Ranxo, que des de les sis del matí ja feinejaven a plaça Lluís Companys preparant aquest plat únic fet amb ossos de pernil, carn de porc, vedella i verdures, entre altres ingredients. «Cada any cuinem 2.700 litres de ranxo, ja que els queviures els comprem nosaltres perquè la cocció sigui la mateixa a les 27 peroles» va explicar Carles Sais, un dels membres més veterans de la comissió.

Uns metres més enllà, dues vidrerenques ja feien cua per aconseguir una ració d´aquesta elaboració única. «Ens agrada venir aviat, així veiem tot el panorama i com el ranxo va fent la xup-xup» explicava Isabel Mas, que durant molts anys va ser ranxera. «Des d´aquí veiem les carrosses de carnaval a primera fila» va afegir Ascenció Garrido.

Altres persones van preferir gaudir de la resta d´activitats organitzades, com la subhasta del Ranxo, la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Flama de Farners al Casino la Unió, la desfilada de comparses i carrosses o l´exposició fotogràfica sobre aquesta festa, que es va fer a la sala d´actes de l´antic ajuntament. «He reconegut algunes persones, moltes de les quals ja són mortes» va destacar Dolors Barrera mentre visitava la mostra.

Cap a un quart de tres del migdia, la comitiva institucional, encapçalada per la consellera de Governació de la Generalitat, ­Meritxell Borràs o l´alcalde de Vidreres, Jordi Camps -entre d´altres autoritats- van realitzar el tast oficial del Ranxo, abans de ser repartit gratuïtament entre els assistents, que ja feia hores que feien cua. «És la primera vegada que vinc a Vidreres un dia de Ranxo i és impressionant veure tanta gent treballant-hi» va valorar la consellera, qui va destacar la «voluntat» del poble de «voler seguir amb aquest llegat». Segons els organitzadors es van repartir unes 3.000 racions de ranxo.Un pas més enllà

Aquesta celebració, juntament amb altres com la sopa de Verges o l´arrossada d´Albons, vol esdevenir Festa Patrimonial d´Interès Nacional. «Les colles més antigues de Catalunya, que fa com a mínim cent anys que fem el ranxo, volem presentar aquesta candidatura» va explicar un dels membres de la comissió vidrerenca, Marc Batllosera. «Amb els amics de Verges, Albons, Castellterçol o Capmany, ja estem coordinats i sabem que complim tots els requisits» va afegir Batllosera, qui va destacar que ara treballaran per potenciar la difusió de la tradició en l´àmbit local.

Per la seva part, l´alcalde, Jordi Camps, va explicar que la proposta va sorgir en l´última trobada de ranxos i sopes que es va fer a Verges i va avançar que ja hi estan treballant. «Esperem que en breu puguem donar bones notícies» va dir Camps. Per la seva part, Borràs va valorar que «la tradició positiva» d´aquestes festes «de ben segur que es tindrà en compte» quan s´hagi de prendre aquesta decisió.