Un gihadista finançava l´Estat Islàmic des de Santa Coloma de Farners. Mohamad El Jelaly, de 43 anys i nacionalitat marroquina, formava part, presumptament, d´una trama organitzada que feia arribar diners a combatents desplaçats a la zona del conflicte bèl·lic de Síria. La Guàrdia Civil el va detenir ahir durant la matinada, a casa seva.

El Jelay és germà d´un combatent, Bashar, que va morir el 2015 a Palmira (Síria) mentre lluitava amb els gihadistes. Bashar, juntament amb dos germans més, que van ser arrestats a Arbúcies aquest estiu passat, feia arribar diners als administradors econòmics del grup terrorista Estat Islàmic utilitzant la intermediació d´identitats falses atribuïdes als gestors del DAESH -també conegut com a Estat Islàmic.

Aquesta és la mateixa acusació que ara la Guàrdia Civil trasllada al Mohamad El Jelaly, detingut ahir a Santa Coloma de Farners.

De fet, aquest arrest que van efectuar agents del Servei d´Informació de la Guàrdia Civil a Santa Coloma de Farners, prové de la investigació que va començar a principis de l´any passat a Almeria, quan els investigadors van detectar una operativa consistent en l´enviament de fons a combatents de les files del DAESH. Els andalusos van investigar els dos terroristes d´Arbúcies i posteriorment també el seu germà, Mohamad, i ara després d´aconseguir les proves suficients l´han arrestat.

Segons la policia, els tres germans acusats de gihadisme formaven part d´un grup que se servia d´intermediaris i identitats diverses, i que pretenia esquivar els mecanismes de control perquè els diners arribessin als seus destinataris finals sense despertar sospites. Ho feien en quantitats petites que els permetien fer arribar els diners a Síria.

L´operació que ahir es va desenvolupar a la capital de la Selva està dirigida pel Jutjat d´instrucció número 1 i la Fiscalia de l´Audiència Nacional. La Guàrdia Civil va comptar amb la col·laboració de l´Europol, que va desplaçar una Oficina Mòbil per col·laborar amb els investigadors en l´anàlisi en temps real de les dades obtingudes. L´operatiu de la Guàrdia Civil es va desenvolupar amb el suport de la Policia Local de Santa Coloma de Farners, que va fer tasques relacionades amb el trànsit.

L´operació es va iniciar pels volts de les sis de la matinada i els agents policials fins a les dotze no es van emportar Mohamad detingut. L´home va sortir del seu domicili tapat amb una jaqueta per tal que no se´l pogués reconèixer. La Guàrdia Civil se´l va emportar a dependències policials i està previst que l´arrestat declari ­durant les properes hores a Madrid.

La Guàrdia Civil va irrompre al seu domicili situat al segon pis del número 22 de la plaça Farners, amb cantonada carrer Lluís Món. El van detenir per gihadisme, no va oferir resistència i, després, els agents d´Informació van estar recopilant proves. Entre el que es van emportar hi havia des d´ordinadors fins a diversa documentació. L´operatiu policial va ser destacat, ja que hi havia molta presència policial, que va aixecar una gran curiositat de veïns que es van desplaçar fins al lloc per veure què passava. Amb aquesta, ja són set les persones detingudes per gihadisme a la demarcació de Girona des de l´any 2012.