Després de passar per Celrà i Girona, l´Exèrcit espanyol ha escollit ara els termes municipals de Viladrau, Arbúcies i Riells i Viabrea, per a realitzar-hi maniobres militars. Una actuació que aparentment es va iniciar ahir i acabarà demà i que ha causat malestar entre els ajuntaments i els veïns de la zona, els quals rebutgen la presència dels militars a les seves localitats.

Tot va començar divendres passat, quan l´Ajuntament de Viladrau va rebre una notificació de l´Exèrcit en què informava que un grup de 80 militars realitzaria «moviments a peu i en cotxe» dins aquest terme municipal. El consistori va decidir llavors emetre un BAN per informar els ciutadans que, juntament amb l'ANC, faria entrega al grup de soldats de fulletons informatius «per adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum». «Si venen al poble, els tractarem com qualsevol altre grup de visitants i els entregarem un plànol de la vila i, com que aquest any és important per Catalunya, també els donarem el manifest d´adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum en català i castellà» va Explicar ahir l´alcaldessa, Margarida Feliu (ERC).

La batllessa va remarcar que, d´ençà que es va conèixer la notícia, alguns veïns els han fet saber que no volen que els militars passin o s´instal·lin a les propietats. Una decisió sobre la qual el consistori no té competència i, per tant, no hi pot fer res. Per això, en el BAN municipal, a banda de recordar als veïns que cal ser «respectuosos» amb el personal militar, també se´ls anima a «aprofitar l´ocasió» per parlar-hi i comentar-los que «individualment es poden adherir al Pacte Nacional pel Referèndum molt fàcilment». Tot i això, Feliu va assenyalar que, al seu entendre, aquests exercicis «tenen a veure amb les ganes d´anar pel territori i instaurar la idea de la por, sobretot entre la gent gran». «Haurien d´utilitzar espais militaritzats» va puntualitzar. Com a mostra de rebuig, el consistori va convocar per ahir al vespre un ple extraordinari per sotmetre a votació l´adhesió de Viladrau a la moció de municipis desmilitaritzats.

Una moció que també es va votar en el ple ordinari de Riells i Viabrea, on es va entrar a última hora arran d´aquests fets. «A l´Ajuntament, la notificació de l´Exèrcit va arribar divendres quan ja no hi havia ningú i ho vam saber perquè ens van trucar de Viladrau», va explicar l´alcalde, Josep Maria Bagot (ERC), qui va explicar que per això van decidir «moure fitxa» i entrar la moció d´urgència, que -entre altres qüestions- demanava «evitar la presència de l´Exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació». «És la primera vegada que ens trobem amb aquesta situació i estem molestos perquè no ens han dit ni a quina zona afecta» va criticar.

Per la seva part, l´alcalde d´Arbúcies, Pere Garriga (EPA), va remarcar que no va rebre la notificació fins ahir al migdia i que no tenien intenció d´adherir-se a la moció perquè seria «reiteratiu». «Des de la recuperació de la democràcia, Arbúcies s´ha posicionat contra el militarisme, les guerres, les armes i a favor de la pau. Entenem que el que vam aprovar en el seu moment continua sent vàlid», va dir Garriga, qui va recordar que «fins fa quatre dies a la zona del Montseny hi havia una base militar». A més, l´alcalde va apuntar a un possible error per part de l´Exèrcit, ja que ahir no va ser vist en cap dels tres pobles alertats, però sí a Fogars de Montclús, que no estava inclòs a la notificació.