12 de abril de 2017
12.04.2017

Onada de solidaritat amb en Pau

El nen de 17 mesos de Vilobí necessita un transplantament per superar la leucèmia que pateix | L'Ajuntament organitza una segona jornada perquè aquells qui vulguin es facin donants arran de l'èxit de resposta

12.04.2017 | 19:51
Onada de solidaritat amb en Pau

Onada de solidaritat amb en Pau, el nen de 17 mesos de Vilobí d'Onyar que necessita un trasplantament de medul·la òssia. La jornada que l'Ajuntament ha impulsat perquè tothom qui vulgui es faci donant ha traspassat el terme municipal i, fins i tot, les comarques gironines.

Des de les quatre de la tarda, la gent fa cua a l'exterior de Can Roscada, on tres infermeres prenen les mostres de sang que després s'enviaran a analitzar per veure si, entre aquestes, hi ha la d'un donant que sigui compatible.

L'alcaldessa de Vilobí, Cristina Mundet, agraeix l'èxit de resposta i assegura que la crida que es va fer "s'ha estès com els cèrcols que genera una pedra en caure a l'aigua". De fet, el consistori ha decidit organitzar una segona jornada per dimecres vinent. I entre tots aquells qui des d'avui ja són donants, coneguin o no la família, el motiu que els mou és el mateix: poder ajudar en Pau, malalt de leucèmia, o tothom qui necessiti un transplantament.

A mitjans febrer, els pares d'en Pau van portar el seu fill a l'hospital Josep Trueta per una bronquitis. I va ser allà on els metges van descobrir que el petit pateix leucèmia, cosa que va obligar a derivar-lo a la Vall d'Hebron. Per poder-se curar, el nen necessita rebre un trasplantament de medul·la òssia.

Enmirallant-se a l'escola Vedruna

La família viu a Vilobí d'Onyar i, d'ençà que el seu cas va arribar a oïdes de l'Ajuntament, el consistori va decidir ajudar-la. Per això, van emmirallar-se amb la campanya que va engegar el col·legi Vedruna de Girona. Un alumne del centre, en Roger, també pateix leucèmia i nombroses persones van respondre a la crida que va fer l'escola per trobar un donant. Ara, el petit ja ha rebut el trasplantament.

"Vam decidir copiar aquesta idea; ho vam oferir a la família i, quan ens van dir que tiréssim endavant, vam organitzar aquesta jornada", explica l'alcaldessa de Vilobí, Cristina Mundet. Entre les quatre i les nou del vespre, tothom qui vulgui es pot apropar a Can Roscada i fer-se donant de medul·la.

Només cal tenir entre 18 i 60 anys, omplir un formulari i esperar que les infermeres extreguin una petita mostra de sang, que s'envia a analitzar per veure si pot ser compatible amb algú que necessiti un trasplantament de medul·la. "Ha de quedar clar que qui vingui es fa donant universal; és a dir, que d'aquí potser podrem trobar-ne un compatible amb en Pau, però potser també amb d'altres malalts que ho estan esperant", precisa l'alcaldessa.

Solidaritat d'arreu

La gent s'ha bolcat amb la crida feta des de l'Ajuntament. No només els veïns de Vilobí, sinó també d'arreu de les comarques gironines i, fins i tot, de més enllà.

"La resposta és increïble, ha estat com tirar una pedra a l'aigua i que fes cèrcols i cèrcols", ha concretat l'alcaldessa. I ha precisat: "Aquests últims dies ens ha trucat gent de punts com Lleida o Barcelona, informant-se d'allò que podien fer per ajudar, o dient-nos que s'aturarien a Vilobí per fer-se donants aprofitant que venien a passar les vacances a la Costa Brava".

De fet, des de les quatre de la tarda la cua a l'exterior de Can Roscada és constant. En poc més d'una hora ja s'havien recollit cap a 90 mostres, i el consistori confia que avui pugui arribar-se a les 400 (la xifra que s'havia previst). A més, veient l'onada de solidaritat que s'ha despertat, l'Ajuntament de Vilobí ja ha previst repetir la jornada el dimecres de la setmana vinent.

Companys d'escola, veïns o missatges de Whatsapp

Entre tots aquells que des d'avui ja són donants, el motiu que els mou és el mateix: poder ajudar en Pau o tothom qui necessiti un trasplantament de medul·la. Coneguin o no personalment a la família.

Entre els veïns de Vilobí que s'han apropat a Can Roscada hi havia la Pilar Plata. "Conec a la família i els vull ajudar", explicava. Una mica més enllà, un noi de Girona, en Guillem Recasens, també s'esperava perquè li extraguessin la mostra de sang. "Vaig anar a escola amb la mare d'en Pau i, a més, jo també he estat pare fa uns tres mesos; sóc aquí perquè hi haig de ser", explicava.

Vinguda des de Sentmenat

I en un altre punt de la cua, la Maite Toledo també esperava amb el formulari a la mà. Ella ha vingut expressament des de Sentmenat (Vallès Occidental). "Em va arribar un Whatsapp de la meva mare d'aquells que s'envien en cadena, i hi explicava que en Pau necessitava un donant de medul·la; per això sóc aquí, per ajudar-lo si puc", concretava.

Avui, les infermeres recolliran mostres de sang fins a les nou de la nit. Entre aquestes, potser alguna servirà per curar en Pau. "La família està passant un moment dolent; és un nen petit i qualsevol que en tingui se'n pot fer el càrrec, però són optimistes i estan contents amb la solidaritat que ha despertat el seu cas", ha conclòs l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema