L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) preveu tenir identificat l'origen del brot de legionel·losi de Blanes a mitjans de la setmana vinent. Segons va explicar ahir el secretari de Salut Pública, Joan Guix, estan seguint el procediment habitual, que consisteix a trobar punts de correlació entre els diferents pacients.

Al mateix temps, els equips de protecció de la salut busquen, en un radi d'entre 3 i 4 quilòmetres, estructures o punts amb capacitat de nebulitzar on s'hagi pogut estendre el bacteri.

Per això, han pres analítiques de torres de refrigeració, vehicles de neteja de carrers i fonts ornamentals. «Totes les torres s'han fet esterilitzar i les fonts estan tancades», va precisar Guix.

Les mostres es cotejaran amb les mostres clíniques d'alguns dels pacients per concloure quin és l'origen del brot. «Haurem de casar les mostres ambientals amb les mostres clíniques i, si tot va segons el previst, a mitjans de la setmana vinent sabrem efectivament d'on procedeix el brot», va afirmar.

En paral·lel a la presa d'analítiques, han aplicat processos esterilitzants i de desinfecció als circuits sospitosos.

El brot de legionel·losi detectat a Blanes ja ha afectat dotze persones d'entre 52 i 92 anys. Són vuit homes i quatre dones amb patologia base o d'edat avançada. Una de les afectades, una dona de 83 anys, va morir divendres passat com a conseqüència de la malaltia. Hi ha set afectats que continuen hospitalitzats (tot ells avancen favorablement) mentre que quatre ja van rebre l'alta mèdica.

En tots els casos es tracta de persones que viuen o han estat al municipi durant el període d'incubació. Els afectats van començar a presentar símptomes entre el 22 de setembre i el 14 d'octubre.

La malaltia té un període d'incubació de 10 o 12 dies. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va ressaltar que no han aparegut símptomes nous més enllà del 14 d'octubre.

Inquietud veïnal

Amb el pas dels dies, però, la falta de concreció sobre l'origen del brot augmenta també la inquietud entre els veïns de la localitat selvatana, molts dels quals no saben quines precaucions prendre o a quins llocs han de deixar d'anar. A través de les xarxes socials, alguns blanencs insisteixen a preguntar quines zones s'han inspeccionat o critiquen el retard per part de Salut en la identificació del lloc exacte d'on precedeix el brot.