El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) va recollir 1.166 animals l'any passat, dels quals 1.078 eren gossos i 88, gats. Així ho va donar a conèixer ahir l'entitat, en la presentació de la memòria del 2017 que es va fer en el mateix centre, ubicat a Tossa de Mar, i a la qual van acudir el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, i l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, entre altres autoritats.

Segons les dades aportades per aquest document, on més animals es van recollir durant el 2017 va ser a Lloret de Mar, amb 177; seguit de Blanes, amb 145; Vidreres, amb 127; Maçanet de la Selva, amb 116; o Sils, amb 107. Per contra, a les localitats de Sant Hilari Sacalm i la Cellera de Ter no se'n va recollir cap, i a Amer i Riudellots, només cinc.

En aquest sentit, des del centre es va precisar que aquesta xifra no significa que en aquests municipis s'hi produeixin més o menys abandonaments, sinó que és on es produeixen més avisos. A més, també es va especificar que Blanes i Lloret tenen un nombre d'habitants de prop de 40.000 habitants, mentre que Vidreres no arriba als 8.000 habitants.

En relació als gossos recollits, 511 van ser recuperats pels seus propietaris i 567 abandonats. D'aquests, 507 van ser adoptats, fet que suposa un augment respecte al 2016, quan se'n van adoptar 406. Aquest 2017, un 67% van ser adopcions per ciutadans particulars i, la resta, un 33% van ser mitjançant la col·laboració de protectores nacionals i internacionals amb les quals el centre selvatà té convenis de col·laboració.

Els gats, en canvi, gairebé no van ser adoptats per particulars. Segons el centre, el 90% van ser derivats a protectores col·laboradores, principalment a Protectora Animals Por Ellos de Tordera. Dels 55 gats adoptats, 46 ho van ser a la protectora del Maresme.

El nombre de baixes l'any passat va ser de 87 animals. Segons el CAAS, el 40,23% de les baixes van ser per mort natural, principalment cadells recollits que, sense la lactància i les immunitats maternals, no superen els primers dies d'estada al centre. Un 29% de les baixes van ser motiu d'eutanàsia per ser portadors de malalties infeccioses -principalment, leishmaniosi- i un altre 29% del total de baixes van haver de ser sacrificats per mostrar una conducta molt agressiva vers les persones o la resta d'animals.

Més en les urbanitzacions

En la memòria es remarca que el percentatge d'animals abandonats és més alt en els municipis que tenen urbanitzacions amb segones residències. Destaquen: Can Fornaca de Riudarenes, amb un 73% d'abandonaments; Maçanet Residencial i Mas Altaba, amb un 66% de gossos abandonats; Vallcanera a Sils, amb un 58%; i Lloret de Mar, que compta amb més de 30 urbanitzacions, amb un 68%. Quan es fan més recollides és durant la primavera i l'estiu, coincidint amb el període de cria.

Respecte a les inversions fetes al centre, s'han destinat a l'adquisició de l'equipament quirúrgic necessari per poder fer les esterilitzacions de les femelles al mateix centre com: un equip de gasos anestèsics, esterilitzador sec, plusioxímetre, bàscula i material quirúrgic específic. El pressupost anual va ser de 306.744,00 euros, dels quals els ajuntaments en van aportar 168.709,00 euros i el Consell Comarcal de la Selva, 138.035,00 euros.

Actualment, en el centre de Tossa de Mar hi ha 119 animals.