La ratafia és l'autèntica protagonista aquests dies a Santa Coloma de Farners. El municipi celebra una de les cites més esperades de l'any al municipi: la Festa de la Ratafia. La Confraria de la Ratafia, organitzadors de l'acte, ha programat una festa amb activitats per a tots els públics on destaca la participació d'experts internacionals i un rècord de participants inscrits al concurs per elegir la millor ratafia.

L'efemèride, que va començar el passat dijous, 8 de novembres i s'estendrà fins aquest diumenge, espera rebre més de 35.000 visitants en la seva 37a edició. La fira té com a ingredient principal la ratafia i l'univers que envolta aquest licor que ha guanyat en popularitat.

En aquesta edició, entre els experts que assisteixen a la cita figura Ivan Pascual, millor xocolater de l'Estat, qui va compartir el passat dimecres els secrets de l'elaboració de Solstís, un bombó de ratafia que va presentar al campionat mundial de xocolaters i pel qual ha tingut l'assessorament de la Confraria de la Ratafia.

La festa també comptarà amb la participació d'Evarist March (Naturalwalks i El Celler de Can Roca), qui convidarà avui al matí el públic a descobrir la riquesa botànica de l'entorn del parc de Sant Salvador amb una caminada pedagògica. En acabar, juntament amb el sommelier Carles Aymerich (millor sommelier d'Espanya 2009), tindrà lloc un maridatge de plantes i flors amb ratafia. L'objectiu de la Confraria és comptar amb especialistes que descobreixin les moltes possibilitats que hi ha al voltant d'aquest licor, les plantes que s'usen en la seva elaboració, tot el procés i la infinitat de productes amb els quals es pot utilitzar.

El públic que s'aproximi aquest cap de setmana a Santa Coloma de Farners podrà descobrir diferents ratafies a la plaça Farners. Allà s'hi pot trobar, com a novetats principals, la Roca Guillera, la Corriols i la Ratafia Malhivern, a banda de la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres). També es pot trobar el vinagre de ratafia Virat i la pomada Panxo, el domàs i el got col·leccionable de la Festa, samarretes i els llibres Els colors de la ratafia, d'Anna Selga, i Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

A la mateixa plaça Farners hi haurà l'Espai Xics, una zona que permet als visitants participar en activitats i aprendre a jugar a diferents jocs.

Magda Tolosa, confrare d'honor

La pastissera i colomenca Magda Tolosa va rebre ahir el guardó de confrare d'honor, màxima distinció que lliura la Confraria. Fa dos anys, va rebre aquest títol l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont. L'entrega va tenir lloc en el marc del sopar popular de la Fira de la Ratafia que va celebrar-se al pavelló de la Nòria. Durant el transcurs del sopar també es va realitzar el 37è Concurs de la Ratafia per escollir les millors. Enguany, el concurs va comptar amb la participació de més de 200 inscrits.