Els cossos de vigilants d'almenys tres localitats selvatanes tenen i poden fer ús de la polèmica pistola elèctrica Taser, aprofitant un buit legal en la normativa actual. Es tracta de Breda, Maçanet de la Selva i Vilobí d'Onyar, on els ajuntaments van aprovar la compra d'aquestes armes, tenint en compte que la normativa no prohibeix explícitament el seu ús per part de les guàrdies i vigilants municipals.

Legalment i des de fa pocs mesos, únicament tenen autorització per utilitzar les pistoles elèctriques la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. La seva implantació es va fer efectiva al setembre, després d'anys de nombrosos tràmits, debats i controvèrsies sobre el seu ús. Aquestes armes, que oficialment s'anomenen Dispositiu Conductor d'Energia (DCE), permeten alliberar una descàrrega elèctrica sobre una persona. La descàrrega provoca que el seu organisme falli i es desplomi a terra, per després ser arrestat sense necessitat de reduir-lo fent ús de la força física.

A la comarca selvatana, l'últim poble a dotar d'aquests dispositius el seu cos de vigilants ha estat Vilobí d'Onyar. L'adquisició de l'arma es va aprovar «de manera urgent» en el ple municipal del mes de maig amb els vots en contra de l'oposició (PDeCAT) i després que l'equip de govern (GMI) precisés que aquesta era una petició del mateix cos de vigilants. «La pistola es va comprar a l'agost perquè els agents poguessin fer la formació al setembre», va precisar ahir a Diari de Girona l'alcaldessa, Cristina Mundet (GMI), qui va concretar que, fins que no es modifiqui el reglament, no la podran utilitzar. Un tràmit que està previst que s'aprovi definitivament en el ple municipal de la setmana que ve i que també contempla el canvi de denominació del cos de vigilants, que passarà a dir-se guàrdia municipal.

Sobre la compra de l'arma, Mundet va detallar que van consultar-ho amb el Departament d'Interior de la Generalitat, el qual s'hauria pronunciat desfavorablement a aquesta adquisició. «La llei que regula als vigilants no està desplegada i enlloc posa que la guàrdia municipal no pot portar Taser», va indicar l'alcaldessa, afegint que «el dia que es reguli, haurà de quedar clar si es pot o no, i amb quines condicions».

Per la seva part, l'oposició va avançar que en la votació de la modificació del reglament, que farà efectiu l'ús de les pistoles elèctriques per part dels cinc agents, s'abstindran. «No ens oposem a que puguin portar la pistola, però haurien de donar exemple i esperar que primer es regulés el buit legal», va recalcar la regidora del PDeCAT, Olga Guillem, qui va afegir que «no pot ser que qui ha de complir la llei la incompleixi».

A Maçanet, el cos de vigilants també disposa d'una arma elèctrica. «Encara no ha sortit la prohibició», va dir l'alcalde, Josep Maria Ciurana (AM), qui va recalcar que tot i no tenir «l'autorització final» ho tenen tot «en regla». Tot i això, aquest cos es podria convertir en breu en Policia Local, de manera que estaria legalment autoritzat a fer-ne ús. «Ja ens ha arribat l'aprovació de la creació de la policia local, pero ens falta rebre el document físic per tirar els tràmits endavant», va subratllar el batlle.

A Breda, l'Ajuntament va confirmar que la seva guàrdia municipal també està en possessió d'una pistola elèctrica.

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va reconèixer ahir que, tot i que s'hi està «treballant», no hi ha una prohibició explícita sobre l'ús de les pistoles elèctriques per part de les guàrdies municipals. «Entenem que només haurien de poder portar el bastó policial i l'esprai de pebre, però no haurien de tenir accés a la pistola Taser», va dir Ballesta.

En aquest sentit, el director d'Interior a Girona va precisar que tot i que des del Departament es puguin fer «recomanacions», la decisió final és dels ajuntaments. «No tenim competència per retirar aquestes armes», va afegir.