La Generalitat ha cedit a les pressions i demandes fetes per l'Ajuntament i les AMPAs de Lloret de Mar i finalment, construirà un nou institut a la zona de Sant Quirze. Un centre que començarà a funcionar el pròxim curs en un mòdul prefabricat instal·lat en un terreny del camí de Can Barnés i que acollirà una seixantena d'alumnes de primer d'ESO.

Així ho van anunciar ahir el director de Serveis Territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, i l'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, en una roda de premsa celebrada a Girona. «Aquest centre és necessari per evitar la massificació en els instituts secundària el pròxim curs, ja que actualment els grups més plens a les escoles de Lloret són els de 4t, 5è i 6è de primària», va valorar Fonalleras. Per la seva part, Dulsat va remarcar que aquesta construcció permetrà «esponjar» el nombre d'alumnat dels instituts Rocagrossa i del Ramon Coll i Rodés. «Ens permetrà tenir nous graus mitjans i superiors: d'esports al Rocagrossa i d'hostaleria i turisme al Coll i Rodés», va anunciar el batlle.

El nou centre de secundària, que durà el nom d'Institut Sant Quirze, s'instal·larà de manera provisional en un mòdul prefabricat que ocuparà 315 metres quadrats de terreny i que comptarà amb tres espais d'aula, un espai diàfan d'administració i sala de professors. Aquest solar ja havia estat ocupat per l'Escola Fenals i l'Institut Nou de Lloret de Mar que posteriorment van fusionar-se per formar l'actual Institut Escola de Lloret. El condicionament d'aquest espai -que ha d'estar enllestit el 12 de setembre- l'assumirà l'Ajuntament de Lloret qui aportarà uns 150.000 euros, mentre que la instal·lació dels mòduls anirà a càrrec de la Generalitat i costarà uns 200.000 euros. El pròxim curs començarà amb dues línies d'ESO i la previsió és que cada any s'incorporin nous mòduls pels nous cursos mentre, paral·lelament, es vagi alçant l'edifici a Sant Quirze. Una operació que es preveu que duri entre tres i quatre anys.

L'opció d'aquest cofinançament va ser proposada per l'Ajuntament després de conèixer, fa uns dies, que Educació no compliria la promesa feta el setembre passat d'obrir un institut escola a Lloret. De fet, la setmana passada Fonalleras va avançar que el Departament havia desestimat aquesta proposta. A més, el director de serveis territorials també va especificar que l'opció de construir un nou institut escola no era «viable» per l'alt cost econòmic.

A més, ahir també va detallar que de cara els pròxims cursos, el nombre d'alumnes d'infantil i després primària podria disminuir, motiu pel qual aquest nou institut escola tindria secundària i infantil però un buit a primària. «Seguim apostant per fer institut escola el Pere Torrent», va dir el responsable gironí d'Educació, qui va remarcar que aquesta opció permetria que alguns alumnes que després de primària deixen els estudis, seguissin estudiant.

Per la seva part, Dulsat va subratllar que des del consistori no renuncien al fet que el centre de Sant Quirze acabi sent un institut escola. Una alternativa que Fonalleras tampoc va descartar i que va assegurar que s'haurà de debatre a la comissió de treball que es crearà per parlar de les necessitats educatives de Lloret. «Si tenim els espais de Sant Quirze, res t'impedeix poder-hi fer una línia d'escola de P3 fins a 6è si hi ha necessitat», va ressaltar.

D'altra banda, Dulsat també va anunciar que l'escola Pere Torrent serà reconeguda com a centre de màxima complexitat pel curs 2019/2020, l'altre gran petició de la comunitat educativa i les famílies de Lloret. A nivell municipal, la previsió per als tres propers cursos és que Lloret de Mar compti amb un total de 14 grups de 1r d'ESO: 12 de públics i 2 de privats concertats.