El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) determinarà avui si atura cautelarment les obres d'allargament de l'autopista C-32. L'ens ha convocat una vista a les deu del matí on totes les parts implicades disposaran de deu minuts d'al·legacions.

El tribunal demana als implicats que es manifestin sobre si els estudis impugnats s'ajusten a la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya i, en concret, si s'ajusten al que preveu l'article 21 d'aquesta normativa -que fa referència als requeriments obligatoris que han d'acreditar les empreses en cas de construir una infraestructura.

Els fets dels darrers dies

La convocatòria del TSJC es va produir a finals de la setmana passada, coincidint amb la sessió sobre medi ambient que es va celebrar al Parlament de Catalunya. Aleshores, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va ser interpel·lat per la CUP en relació amb l'alt risc d'incendi que els ecologistes denuncien. Els cupaires van recriminar al govern que estaven «creant un polvorí» amb la tala d'arbres. Per la seva banda, el conseller va culpar els ecologistes d'impedir la retirada dels arbres i aquests van respondre que «menteix».

Els ecologistes -que porten setmanes organitzats en grups que intenten aturar la tala d'arbres- han manifestat en repetides ocasions l'ús de maquinària pesant per part de la constructora que està realitzant les obres -Dragados. Per la seva part, el Departament de Territori va concretar que la tala d'arbres s'havia aturat durant l'onada de calor i que l'empresa procediria a retirar troncs en els pròxims 15 dies.

D'altra banda, el Departament de Territori insisteix que el perllongament de la C-32 permetrà descongestionar la GI-600 i la GI-682, dues vies que en bona part del traçat discorren per dins del casc urbanitzat de Blanes i Lloret de Mar, i que registren trànsits molt elevats.

Des de la Generalitat asseguren que s'han complert totes les mesures recollides en el marc de la tramitació ambiental del projecte, com estableix la llei.