Els tres germans marroquins detinguts entre 2016 i 2017 a la comarca de la Selva van negar ahir al judici que enviessin diners a Turquia per finançar l'organització jihadista Daesh quan un quart germà es va traslladar el 2015 a Síria, on va morir després de combatre per a Estat Islàmic.

L'Audiència Nacional va iniciar ahir la vista d'aquest cas, en el qual la fiscal demana en les seves conclusions provisionals set anys de presó per suposat delicte de finançament d'organització terrorista per a Abdelhak E.J., Omar E.J. i Mohamed E.J., arrestats el 27 de juliol del 2016, els dos primers, a Arbúcies i el 15 de març del 2017, l'últim, a Santa Coloma de Farners.

Els acusats Abdelhak i Mohamed van recordar que el seu germà Bachir se'n va anar el 2015 d'Espanya amb la seva dona i els seus dos fills menors però van assegurar que pensaven que anaven a viure al Marroc i que havien viatjat a Turquia per passar uns dies de vacances, però que desconeixien que ell anés a combatre a Síria, de la qual cosa es van assabentar quan els va enviar un missatge de Whatsapp. Van afegir que van intentar convèncer-lo perquè no entrés a Síria i perquè tornés però no ho van aconseguir i li van enviar diners ja que els va dir que ho necessitava, perquè els seus fills no passessin gana.

Per la seva banda, Omar va assegurar que ell es va limitar a realitzar tres enviaments de diners -de 955, 1.800 i 1.000 euros- per indicació dels seus germans però va negar que sabés que Bachir havia viatjat a Síria per combatre amb Daesh.

Segons la Fiscalia, Bachir -que residia a Arbúcies, on treballava com conductor d'autocars- va iniciar el 2014 un procés de radicalització que va culminar amb la seva integració a Daesh i va decidir desplaçar-se a Síria amb la seva família, per la qual cosa va viatjar el 15 de febrer del 2015 a Turquia i va entrar en territori sirià l'abril del 2015.

Afegeix que va fer partícips de la seva decisió els seus germans perquè l'ajudessin a transferir diners a Síria, el que tenia estalviat i el que va obtenir per la venda de les seves propietats i com a liquidació per abandonar el seu lloc de treball així com el que rebia cada mes de l'estat espanyol com a prestació per desocupació, i va donar poder a Abdelhak per operar en el seu compte bancari. Entre maig i agost del 2015 els acusats van realitzar els tres enviaments a través de Western Union i Money Gram a dues persones que es trobaven a Turquia.

L'últim enviament, del 5 d'agost del 2015, de mil euros, no es va fer efectiu perquè es va comunicar al Servei Executor de la Comissió de Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) que el destinatari, Mohamed A., figurava en el fitxer d'Europol com a sospitós de ser membre de la xarxa de finançament del terrorisme jihadista.

El guàrdia civil que va instruir l'atestat de les diligències va testificar que van concloure que els detinguts «podien seguir la mateixa línia de Bachir i traslladar-se a Síria» i que «el més procliu era Abdelhak», segons es desprèn de les seves converses per telèfon mòbil amb Bachir.

Un altre guàrdia civil va explicar que després de conèixer Abdelhak que el seu germà Bachir havia mort el mes de març de 2016 va experimentar un procés de radicalització i va començar a obligar la seva dona a posar-se el mocador i anar tapada.