La construcció de l'esperat institut de Caldes de Malavella podria arrencar el pròxim mes de febrer. Així ho va avançar ahir la regidora d'educació, Àngela Frigolé després que ahir es fes públic que Infraestructures ha adjudicat l'obra a l'empresa Construccions Busquets Vilobí, SLU per un pressupost de 3.826.365,48 euros (IVA inclòs) i un període d'execució d'un any i quatre mesos. D'aquest import, 500.000 euros els aportarà el consistori. «Després de 16 anys d'espera, ja ens tocava i estem contentíssims», va valorar Frigolé.

Ubicat al costat de l'escola Benaula, en un terreny d'uns 8.000 metres quadrats, el nou institut tindrà tres àrees diferents: l'espai destinat a les aules (2.369,22 m2), la part administrativa (406,53 m2) i el vestíbul (59,01 m2). Les aules estaran en un edifici i la zona administrativa en un altre i quedaran units per un passadís central.

Segons el projecte redactat per la Generalitat el primer edifici tindrà dos pisos i, a banda de les aules, inclourà un laboratori, lavabos -un dels quals adaptat-, una aula plàstica, taller i de música o magatzems, entre altres instal·lacions. El segon tindrà una sala de professors, els despatxos de direcció o del cap d'estudi, una zona destinada a l'AMPA o la biblioteca, entre d'altres.

A més, el nou equipament comptarà amb dues pistes esportives, i espais exteriors de sauló compactat. «No hi ha menjador perquè els alumnes de secundària fan horari intensiu, ni gimnàs perquè es preveu utilitzar el pavelló municipal», va especificar la regidora durant la presentació del projecte que es va fer el març passat a Cal Ferrer.

El nou institut tindrà capacitat per a uns 270 alumnes d'ESO, que són els que té actualment la localitat. «L'equipament compleix les nostres expectatives pel nombre d'estudiants que tenim ara», va precisar Frigolé en aquell moment, qui va afegir que el centre només serà de secundària i tindrà dos grups de cada curs. Actualment, i des de fa 15 anys, els alumnes d'ESO han de fer les classes en barracons.

De fet, l'any 2016, aquests mòduls estaven situats al costat de l'escola La Benaula i van ser traslladats per deixar el terreny lliure per fer-hi l'edifici nou. Els mòduls es van situar a l'altre cantó de l'avinguda Onze de Setembre.

El 25% a càrrec de l'Ajuntament

La Generalitat va licitar la redacció d'aquest projecte el febrer del 2017 i després d'arribar a un conveni amb l'Ajuntament relacionat amb el finançament de l'obra. En aquell moment, el Departament d'Educació es va comprometre a invertir un pressupost màxim de 3.242.798,79 euros a la construcció de l'edifici, i el consistori, 500.000 euros destinats a pagar el cost de tots els impostos i taxes relacionats amb l'obra.

Segons aquell acord, el consistori selvatà va pagar la meitat d'aquest import -250.000 euros-quan la Generalitat va aprovar tècnicament el projecte executiu i va iniciar el procés de licitació de les obres; i l'altra meitat, la pagarà quan l'institut de secundària ja estigui acabat i en funcionament. Un fet que s'hauria de produir el curs 2021-2022.