L'Ajuntament d'Espinelves ha aprovat el reglament per regular els Habitatges d'Ús Turístic (HUT). La normativa que han establert posa fil a l'agulla i estableix els criteris que han de complir els arrendataris d'habitatges turístics del municipi.

Entre els fets destacats de la normativa, aquesta estableix que els HUT hauran d'estar separats per una distància mínima de 50 metres, és a dir, no hi podrà haver dos habitatges turístics de costat. Tot i que la norma eximeix els pisos que estaven actuant abans que la mesura entrés en vigor. D'altra banda, la regla impedeix la cessió d'estances i obliga els propietaris dels HUT a llogar els habitatges sencers. A partir d'ara, caldrà registrar els habitatges destinats al turisme a l'Ajuntament, que n'efectuarà un registre. Els propietaris quedaran sotmesos a un règim d'inspeccions que efectuarà el Servei Municipal d'Habitatge amb l'objectiu de vetllar pel compliment de la normativa. Aquestes inspeccions, segons estableix el text aprovat, s'efectuaran amb un preavís de 30 minuts.

Règim sancionador

Pel que fa a les sancions, la normativa municipal estableix multes d'entre 750 i 3.000 euros en cas d'incompliments. En funció del tipus de sanció, greu o molt greu, el text també destaca la possibilitat de revocar llicències i prohibir que els immobles sancionats es puguin tornar a registrar en el registre de HUT en un període de dos anys de durada.