L'Ajuntament d'Amer ha aprovat un protocol per prevenir l'assetjament en l'àmbit laboral. El document, que va ser ratificat pel ple aquest estiu, contempla un seguit de recomanacions per tal que la víctima d'un assetjament -de caràcter sexual, laboral o per raons de gènere, entre d'altres- pugui denunciar.

El protocol recomana a la víctima que s'enfronti a l'agressor i «deixi clar el rebuig a les pretensions, situacions i actituds que es consideren ofensives», també recomana documentar els fets i, en cas de no poder-se enfrontar a l'agressor o d'haver-ho fet sense que s'aturin les agressions, demanar suport.

L'Ajuntament ha habilitat a tres persones, el regidors Sebastià Samblàs (JxCat) i Aretha Silva (JxCat), i la funcionària Maria Pilar Fontàs, formades en aquest àmbit amb l'objectiu de recolzar a la víctima i adreçar l'agressió a través de la Comissió d'Investigació.

El document recorda que hi ha diferents vies de resolució d'aquest problema dins de l'Ajuntament: demanar l'assistència d'una persona de referència i, si s'escau, presentar una denúncia interna, sol·licitant que s'obri un procés d'investigació. També es contempla la possibilitat d'iniciar un procediment judicial en cas que l'agressió sigui constitutiva de delicte.

Segons estableix la normativa aprovada, en cas que un treballador de l'Ajuntament denunciï una agressió, la Comissió d'Investigació haurà d'iniciar una investigació i, en funció del tipus d'agressió denunciada, la Comissió pot prendre mesures cautelars -com separar del lloc de treball el presumpte agressor. Finalitzat aquest pas, la Comissió haurà de fer un informe que valori la denúncia i, si ho considera pertinent, obrir un expedient disciplinari d'acord amb els fets que es provin.

Valoració del govern

L'alcaldessa, Rosa Vila, explica que la iniciativa per renovar el protocol va sorgir de l'equip de govern i remarca que «s'ha consensuat amb els treballadors i era necessari actualitzar-lo perquè si mai hi ha algun problema el que hi havia fins ara era obsolet»: «La proposta va ser ben rebuda per tothom. Pensem que és un tema important».