La 41a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que se celebrarà del 10 al 13 de novembre, es va presentar ahir a la seu de la Diputació de Girona. L’acte va comptar amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Nogué; l’alcalde de la localitat selvatana, Joan Martí; i el president de la Confraria de la Ratafia, Xavi Amat. Enguany, la festa presenta un programa farcit de novetats, entre les quals destaquen l’estrena d’una carta de ratafies colomenques, formada per cinc ratafies amb receptes originals de Santa Coloma que s’han recuperat els darrers anys i que actualment s’estan elaborant a la cooperativa local la Sobirana i a l’obrador Malhivern.

Durant la festa també es presentarà un llibre dedicat a la ratafia: «Quaranta llunes, quaranta sols». L’obra és de l’escriptor colomenc Josep Solà i ha estat editada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. El llibre explica la trama d’una sèrie de masoveres, expertes en l’elaboració de ratafies que acaben organitzant un concurs per esbrinar qui la fa més bona.

En el marc de les activitats també s’ha organitzat una mostra fotogràfica de gran format que s’estrenarà a l’exterior de les botigues i els comerços de la capital selvatana. Es tracta d’un recull d’imatges que mostren al visitant les diferents vinculacions del municipi amb tot allò que envolta la ratafia: des de les herbes remeieres fins a la Festa del novembre, passant per imatges de tallers de ratafia. Enguany hi haurà un totla de 32 estands de ratafies d’arreu de Catalunya.

Confraressa d’honor

Àstrid Van Ginkel, que segons apunta la Confraria, és una experta en etnobotànica, serà la confraressa d’honor i, per tant, ostentarà el rol d’escollir quines són les ratafies casolanes que s’enduen el prestigiós concurs de la ratafia, que enguany ha comptat amb 222 ratafies que s’han presentat d’arreu del món, incloent-hi llocs tant remots com Austràlia. El lliurament de premis del concurs es farà aquest divendres. 

Tot i que algunes activitats de la fira es van iniciar el 5 de novembre, el gruix de les activitats es concentra entre el 10 i el 13. Seran quatre dies amb xerrades, sortides al bosc, concerts, cursos, tallers, exposicions i activitats gastronòmiques per als amants d’aquesta beguda tradicional. Durant la festa també es celebraràn cercaviles amb gegants, hi haurà una actuació castellera i diverses propostes musicals, entre d’altres. El programa sencer es pot consultar a la pàgina web de la Fira (www.festadelaratafia.cat). 

Una beguda comunitària

El president de la Confraria de la Ratafia, Xavi Amat, apunta que des de l’organització esperen superar les xifres d’assistència aconseguides abans de la pandèmia i destaca la simbologia que acompanya el lligam d’aquesta beguda amb el territori. «La ratafia està molt lligada al coneixement de les herbes naturals i especialment és una beguda que posa en vàlua el nostre entorn. Per altra banda, també et dóna llibertat perquè és una beguda que la pots fer sempre i amb ingredients molt diferents i té aquest punt màgic de comunitat perquè connecta als més menuts amb els més grans».