Dol a l’estiu: Com fer front a la mort d’un ésser estimat aquestes vacances?

L’estiu o Nadal són èpoques molt sensibles quan s’ha viscut una pèrdua

Mémora ofereix un servei d’acompanyament al dol per a les famílies

L'estiu és una època de l'any que pot dificultar el dol

L'estiu és una època de l'any que pot dificultar el dol / Shutterstock

Jaume Puig

La defunció d’un ésser estimat és un cop dur. Per les persones que estan transitant per un procés de dol, pot ser una temporada especialment difícil, ja que justament s’associa l’estiu o Nadal a moments feliços, temps lliure, trencar les rutines, etc. I aquesta situació pot intensificar encara més la sensació d’enyorança i soledat.

“Les emocions que genera la pèrdua d’un ésser estimat són molt intenses i tendeixen a escapar del nostre control. Les persones que ho viuen, normalment expliquen que és com una muntanya russa d’emocions amb moltes pujades i baixades. És necessari donar-se temps per reajustar la vida i tornar a arribar a l’equilibri. En aquest sentit, en algunes èpoques de l’any com l’estiu es pot accentuar el dolor”, explica Lola Cabrera, psicòloga especialitzada en dol dels Espais de Suport de Fundació Mémora.

Per quines fases passa el dol?

El dol comença quan la persona rep la notícia de la mort o quan es coneix, per exemple, l’existència d’una malaltia greu que serà terminal (dol anticipat). Durant els anys setanta del segle passat, la psicòloga suïssa Elisabeth Kübler-Ross va descriure per primera vegada el dol per fases.

Segons aquest model, la persona que pateix la pèrdua d’un ésser estimat passa per cinc fases diferents:

  1. La negació. La persona nega una realitat que li és devastadora.
  2. La ira. Quan deixa de negar el fet, la persona va sentint frustració.
  3. La negociació. Se cerca en Déu o la medicina la forma de revertir la situació i alleugerir el dolor per la pèrdua.
  4. La tristesa. La tristesa va ocupant l’espai de la resta d’emocions i s’accepta que la pèrdua és irreversible.
  5. L’acceptació. En aquest punt, s’accepta que la mort forma part de la vida i comença l’adaptació a un món sense la persona que ha mort.

En l’actualitat, segons Cabrera, aquest model és el més acceptat, tot i que n’hi ha altres models com el de William Worden. “Aquest fa molt èmfasi en les tasques que implica adaptar-se a la situació de la pèrdua. És un model molt acceptat actualment i amb el que es treballa a psicoteràpia”, afirma la psicòloga.

Pel que fa a les fases, no es viuen sempre en el mateix ordre o no es passa per totes. Això radica en el fet que el dol és un procés personal. “No tothom inicia el camí del dol en les mateixes condicions. Hi ha molts factors com la personalitat o el tipus de pèrdua que poden influir en com ho gestionem”, apunta l’experta.

Per què el dol pot ser més intens a l’estiu?

L’estiu té un component nostàlgic. Recordem moments feliços amb la persona que ha mort i això pot generar més malestar. “L’estiu va associat a vacances, temps lliure, oci, descans, viatges... Tothom espera aquesta època amb il·lusió per poder compartir el seu temps amb la família i amics. En el cas d’una persona que transita un procés de dol, moltes vegades es manifesta la necessitat de que aquestes dates desapareguin”, explica Cabrera.

Per què hi ha més malestar durant l’estiu? La resposta està en el canvi de rutines. “Disposar de temps lliure i trencar amb les rutines com anar a treballar, facilita els pensaments recurrents sobre la pèrdua i augmenta el sentiment de buit i soledat”, assegura la psicòloga experta en dol de Mémora.

El canvi d'hàbits pot augmentar el sentiment de buit i soledat

El canvi d'hàbits pot augmentar el sentiment de buit i soledat / Shutterstock

Com fer front al dol a l’estiu?

Cabrera recomana anticipar-s’hi i pensar en aquelles coses que poden ajudar a alleugerir el dol durant l’estiu. “És important trobar moments per cuidar-se, descansar, fer exercici o organitzar el dia”, apunta l’experta de Mémora. Però també és rellevant respectar els tempos i no anar massa ràpid. “Ens hem de donar permís per cercar moments de benestar amb activitats gratificants i amb interacció social, però també és important viure el dolor, sense aferrar-s’hi”, afirma.

Un bon exemple seria buscar espai per a la lectura i per això Mémora recomana aquestes lectures per fer front al dol aquest estiu:

Quan el dol afecta un menor és molt fonamental garantir-li el màxim d’estabilitat i mantenir les rutines. En aquest sentit, l’experta assegura que és positiu que ells mateixos escullin activitats, cercar algunes per compartir amb altres nens i fer sortides a l’aire lliure per tenir contacte amb la natura. “Moltes vegades no els tenim en compte perquè els volem protegir, però ells també senten la pèrdua. S’ha de tractar el tema amb naturalitat i generar un clima on puguin expressar allò que senten”, explica Cabrera.

En el cas de no gestionar de forma correcta el dol es poden produir repercussions negatives en la salut física i mental. “El dol pot cronificar-se i acabar generant patologies com l’estrès posttraumàtic, la depressió o el trastorn d’ansietat”, assegura la psicòloga experta en dol.

Si el dol no es gestiona de forma correcta pot produir repercussions negatives

Si el dol no es gestiona de forma correcta pot produir repercussions negatives / Shutterstock

Com ha d’actuar l’entorn?

El paper de l’entorn és molt important. I la millor forma d’ajudar a algú que està passant per un procés de dol és acompanyar. “La millor forma es mostrar disponibilitat, respectant els espais i els tempos de la persona que pateix el dol. S’ha d’escoltar més i parlar menys. L’entorn ha d’estar disponible i sempre ha de respectar sense jutjar”, afirma Cabrera.

En aquest sentit, l’experta de Mémora no recomana algunes actituds clàssiques de família i amics. “Amb certa freqüència escolto a la consulta com un membre de la família li diu a un altre que s’ha de passar pàgina. Ho farà, però pas a pas. En el camí del dol, la persona ha d'aturar-se, donar-se temps, reflexionar, i tornar a connectar. L’entorn no hauria de minimitzar mai el sentiment de pèrdua ni jutjar la forma de reaccionar”, apunta l’experta de Mémora.    

Suport al dol a Girona

El dol és una experiència universal que pot ser definida com l’adaptació a la pèrdua d’una persona estimada. Moltes vegades, per exemple quan mor un fill, és necessari cercar ajuda professional. “Tothom no s’enfronta a aquesta situació en les mateixes condicions ni amb els mateixos recursos. Si el procés es complica i impedeix el funcionament adequat de la vida s’ha de cercar ajuda professional”, explica Cabrera i destaca la participació en grups de suport o acudir a un psicòleg que ajudi a controlar les emocions i pensaments amb la utilització d’estratègies que facilitin l’adaptació.

El paper de l'entorn és molt important

El paper de l'entorn és molt important / Shutterstock

La Fundació Mémora disposa d’un programa gratuït d’atenció al dol. Ho fa per via presencial, telefònica i ‘online’. Entre els serveis, les famílies poden participar en grups de suport moderats per psicòlegs experts on poden compartir la seva experiència, recursos i estratègies; rebre atenció telefònica les 24 hores del dia durant tot l’any, o trobar recursos a la comunitat virtual “Tu apoyo en red”. Les sessions presencials de suport al dol i al dol perinatal es duen a terme a l'Espai de Suport Mémora - Trueta (C/ Josep Trueta i Raspall, 2).