Els serveis de vigilància epidemiològica de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat han iniciat una investigació que ha permès identificar a 13 persones afectades pel consum d'un preparat amb un error de composició al contenir sulfat de manganès en lloc de sulfat de magnesi, una de les quals va morir per una decisió hepàtic, segons que ha informat el departament que dirigeix Marina Geli en un comunicat.

La Generalitat ha detectat que els afectats assistien a una sessió sobre depuració hepàtica en un centre de ioga de Terrassa (Barcelona).

D'aquestes 13, set van ser ingressades a l'Hospital Mútua de Terrassa --de les quals cinc ja han estat donades d'alta, una es manté en observació i una altra va morir per un quadre de xoc, relacionat amb decisió hepàtic-- i un altre permanece ingressat a la Clínica Teknon i evoluciona de manera favorable. La resta no va requerir ingrés hospitalari.

Fonts de la Conselleria de Salut van assegurar a Europa Press que s'està realitzant l'autòpsia al mort per aclarir les causes de la mort i conèixer si està relacionada amb el consum d'aquest preparat.

Les investigacions i actuacions en curs es dirigeixen, d'una banda, a retirar el producte dels punts de distribució i, per una altra, identificar les persones que la van adquirir i els afectats pel seu consum. El producte està originàriament envasament per la Farmàcia Coliseum de Barcelona.

El sulfat de magnesi s'utilitza, entre d'altres indicacions, com laxant. En canvi, la ingestió de sulfat de manganès per via oral, en dosis elevades i de manera puntual, pot donar lloc a irritació en les mucoses de la boca, faringe, esòfag i tracte intestinal. També pot provocar nàusees, vòmits, dolors d'estómac i trastorns gastrointestinals que, en cas d'ingestes molt importants, poden ser greus.

La Conselleria de Salut té coneixement de la distribució d'un número limitat d'envasos, aproximadament uns 90, alguns de 100 grams i altres de 250 grams.

El producte amb error d'etiquetatge ha estat venut en algunes farmàcies, principalment de les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental. Salut afirma que no sembla que s'hagi distribuït a nivell d'altres punts de venda, com herboristeries o tendes de dietètica.

La Conselleria de Salut va demanar als ciutadans que en les últimes setmanes hagin pogut adquirir un preparat d'aquestes característiques que deixin d'utilitzar-lo i conservin l'envàs, es posin en contacte amb Sanitat Respon i, si ja s'ha fet ús, visiti al seu metge perquè avaluï el seu estat de salut.