Tres nens discapacitats de 3, 9 i 14 anys han mort aquest dilluns en un centre d'acollida gestionat per Missatgers de la Pau a Boecillo (Valladolid) a mans presumptament de la seva cuidadora, que ha intentat suïcidar-se posteriorment i encara està al mòdul de Vigilància Penitenciària del Clínic de Valladolid per la seva suposada implicació en els fets, segons han informat a Europa Press fonts de la investigació.

Els tres nens morts de manera violenta patien un gran grau de mobilitat reduïda, entre el 78 i el 90 per cent, dos d'ells eren de nacionalitat espanyola i un tercer era guineà.

Els cossos sense vida dels menors van ser trobats al voltant de les 9.05 hores del matí d'aquest dilluns a les instal.lacions d'aquest centre ubicat al carrer Ametller d'aquest terme municipal, quan dues empleades del centre van accedir al recinte al matí per començar la seva jornada laboral i van trobar a l'altra monitora i presumpta autora "inconscient" i als tres menors morts, per la qual cosa es van posar en contacte immediatament amb el Servei d'Emergències 112, els facultatius van avisar la Guàrdia Civil de Boecillo.

Després d'aquesta situació, la monitora, que tenia ferides al cap, coll i nines, va ser traslladada al mòdul de Vigilància Penitenciària de l'Hospital Clínic de Valladolid, on ha prestat declaració.

Les primeres investigacions han apuntat que les morts dels tres menors es podrien haver produït per asfíxia. Així, segons les mateixes fonts, la dona de 55 anys, GLB, podria haver-se intentat suïcidar després del sinistre, per la qual cosa va haver de ser trasllada la centre hospitalari amb ferides al cap, les nines i el coll.

Davant aquesta situació, els facultatius de Sacyl, un cop al lloc dels fets, van confirmar la mort dels tres menors i van traslladar a la monitora al Clínic, a més la situació va ser tal que l'Agència de Protecció Civil va enviar un equip de psicòlegs de la Junta per a prestar atenció a qui ho necessités.

Davant el sinistre el president de Missatgers de la Pau, el Pare Ángel, i la consellera de Família de la Junta de Castella i Lleó, Milagros Marcos, s'han mostrat consternats i han considerat que la mort dels nens es deu a d'un " acte de bogeria ". "Cap persona normal" seria capaç d'acabar amb la vida de tres nens, va assenyalar el Pare Ángel.

D'aquesta manera, el president de Missatgers de la Pau, organització no governamental gestora del centre, ha assenyalat que la cuidadora no havia cursat baixa a l'empresa ni es coneixien problemes psiquiàtrics anteriors, al que la consellera de Família ha afegit que aquesta monitora feia cinc anys treballant al centre i estava "molt relacionada" amb l'ONG.

"En un moment com aquest un s'encomana a Déu i la gent, hi ha molta gent bona i solidària", ha reiterat el Pare Ángel, davant el que Milagros Marc ha assenyalat que es desconeixen "les circumstàncies que han pogut portar a una persona a cometre aquests actes, només pot ser l'alienació ".

El centre

La consellera de Família ha insistit que el centre està "molt especialitzat" en el tractament de menors amb mobilitat reduïda i, tot i que depèn de la Junta, està gestionat Missatgers de la Pau. Aquest espai té capacitat per a sis menors, però fins ahir només residien en ell els tres morts, que necessitaven atenció constant a causa dels seus "greus discapacitats".

Els menors portaven diversos anys interns al centre, en concret, un nou anys, un altre des de fa set i l'últim des de poc després de néixer, tres anys. A més, segons ha explicat el Pare Ángel, s'ha donat el "trist" cas que una ex treballadora del centre volia adoptar a un d'aquests nens, doncs els seus pares no podien fer càrrec.

D'altra banda, Marcos ha assenyalat que els tres menors estaven tutelats per la Junta, un punt en què ha aprofitat per recordar que les Polítiques Socials de la Junta atenen més de 1.200 nens d'aquestes característiques, dels quals 950 estan tutelats i al voltant de 450 en famílies d'acollida, a més, ha manifestat que aquesta ONG gestiona set centres "de característiques similars" a la Comunitat.

Dies de dol

Per la seva banda, l'Ajuntament de Boecillo (Valladolid) aprovarà demà en un ple extraordinari decretar tres dies de dol oficial, alhora que convocarà una concentració silenciosa a les 12.30 a la Plaça Major del municipi en memòria dels tres menors morts en un centre d'acollida gestionat per Missatgers de la Pau presumptament a mans del seu monitora.

Segons ha informat l'alcalde del municipi, Pedro Luis Díez Ortega, la corporació municipal ha mantingut aquest dilluns una reunió urgent per convocar el Ple davant la consternació que ha generat en el municipi aquest succés.

Així, ha avançat que la sessió plenària tindrà lloc demà a les 12.00 hores per tal d'aprovar els tres dies de dol oficial, després del que es convocarà una concentració silenciosa a la Plaça Major del municipi en repulsa pel succés registrat al centre d'acollida gestionat per Missatgers de la Pau.

Díez Ortega ha insistit que la notícia ha suposat un cop dur per als més de 3.000 habitants d'aquest municipi, "no hi ha ni gent a les terrasses", ha assenyalat, després del que ha recordat que els morts, tot i patir una greu discapacitat, si participaven en algunes de les activitats organitzades pel Consistori.