El sector TIC català va perdre un 1,6% de les empreses el 2011, fins a un total de prop de 9.000, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recopilats en el quart baròmetre del sector tecnològic a Catalunya de la Fundació Ctecno.

El president de la Fundació Ctecno i director general de la Mobile World Capital, Ginés Alarcón, ha assenyalat que aquesta reducció s'emmarca en el context de crisi, però que el sector TIC català té una opinió general "d'optimisme i evolució positiva", amb una puntuació de 5,3 sobre 10 el 2011 enfront del 5 de 2010.

Segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), de 2008 a 2009 les empreses TIC van passar de 9.808-9092 (-7,3%), i els empleats van caure gairebé un 5,5% fins 67.500.

El sector TIC català representa el 21,3% del sector TIC espanyol i el 20,7% dels empleats, segons les dades publicades per Ametic aquest mes d'abril, i veu com creix la demanda, encara que no es tradueix en major volum de negoci (gairebé 12.000 milions el 2009 i 2010) a causa de la rebaixa de preus per la competència.

Ctecno ha complementat la recopilació de dades estadístiques de tercers amb tres grups de debat amb 20 professionals, 16 entrevistes en profunditat amb líders d'opinió i enquestes a 432 empreses de la indústria, la banca, assegurances i els serveis.

Com a resultat, ha assenyalat punts forts i febles, així com amenaces i oportunitats, entre les quals destaquen com a element a favor el que Barcelona sigui la Capital Mundial del Mòbil fins a 2018.

COOPERACIÓ I INTERNACIONALITZACIÓ

Alarcón ha incidit que el sector TIC català "està excessivament fragmentat, el que és un fre al seu desenvolupament", de manera que s'han d'impulsar les aliances i projectes consorciats per guanyar mida.

També ha animat a seguir potenciant les exportacions i la internacionalització, especialment cap a països emergents de Llatinoamèrica i Àsia, més enllà del mercat europeu, competint "no per preu, sinó per coneixement".

Ha reconegut que el sector TIC també pateix la falta de finançament general, i que costa molt trobar diners, "però les iniciatives amb un model de negoci sòlid ho aconsegueixen".

El vicepresident de l'àrea d'estudis de l'Associació Ctecno, David Millet, ha repassat com a punts forts del sector TIC català el talent universitari, els casos d'emprenedoria d'èxit, la marca Barcelona i el desenvolupament tecnològic de la societat catalana.

IMPLANTACIÓ TIC MILLORABLE

Com amenaces, ha assenyalat a la poca capacitat d'atracció de talent extern, la por de les empreses a perdre control amb la internacionalització, i la constricció de la demanda.

Sobre aquest últim punt, Alarcón ha considerat que la implantació i ús TIC a les empreses tradicionals és "molt millorable".

També ha exposat com a punts febles del sector TIC català les mancances formatives en idiomes i la reticència a la mobilitat geogràfica, així com l'existència d'una xarxa de R + D i de capacitat d'investigació "que no està prou aprofitada" i la falta de empreses tractores.

Com sectors de futur per a les TIC ha enumerat la mobilitat, les ciutats intel · ligents, l'energia, la impressió 3D, la seguretat de les telecomunicacions, el moviment de grans volums de dades, el 'cloud computing', i les xarxes socials.