L'assessora empresarial Beatriz de la Iglesia inicia avui amb l'estrena de Negocios al límite a Cuatro el repte de salvar de la ruïna els negocis "amb ànima" que naufraguen en temps d'emprenedors "kamikazes" i no solament per culpa de la crisi, també per "deixadesa" i la falta d'assessorament. Els negocis "amb ànima" són aquells en què estan implicats els "sentiments", en els quals a la pèrdua econòmica se sumen "els esforços de tota una vida o un saga familiar, per exemple", explica la coach, que ha ?desen?volupat la seva carrera en multinacionals i PiMES.

Per a ella també ha estat una "experiència límit" enfrontar-se als desastres de petites empreses, d'entre 3 i 6 empleats, que "mereixen una segona oportunitat", malgrat que el més habitual és que "al propietari li pugui l'orgull i es posi a la defensiva quan li ensenyes quins han estat els seus errors", apunta. Inevitablement, sorgeixen les comparacions amb un altre tipus de coach, com Alberto Chicote (Pesadilla en la cocina) o Pedro García Aguado (Hermano Mayor), però la nova experta de Cuatro ho té molt clar: "Tinc el meu propi estil, cadascú treballa des de la seva experiència i la seva professionalitat, i en el meu cas em converteixo en una més, m'implico i treballo colze amb colze". El nou format de la cadena de Mediaset ha passat per negocis de València, Catalunya i Madrid, i en tots ells hi ha un mateix error de base: "No s'escolta el client, encara que és ell la base del negoci".

També abunda la falta de lideratge davant els treballadors, el desconeixement de la competència i la indisciplina, a més del descontrol dels comptes, amb negocis "on tothom fica mà a la caixa", explica l'experta. Tot això porta a la "deixadesa" i la falta total d'expectatives de l'empresari, que en moltes ocasions s'escuda en la incidència de la crisi econòmica, un punt que la coach no té gens clar en la seva experiència televisiva: "Tots els negocis on he treballat, hi hagués crisi o no, estaven destinats a tancar, però quan l'economia anava bé, els errors sempre es podien maquillar. El programa d'avui, que es podrà veure a partir de les 21.30h, comptarà amb la participació del prestigiós perruquer Alberto Cerdà, que posarà la seva experiència a la disposició d'una perruqueria de Madrid que ha perdut el 80 per cent de la seva clientela en tres anys.