La preinscripció d'alumnat que realitzarà estudis obligatoris el curs 2011-2012 comença avui, el mateix dia en què el Departament d'Ensenyament anunciarà el nombre de places que ofereix per al proper any escolar. La nova Conselleria dirigida per la gironina Irene Rigau ha mantingut l'avançament del procés un parell de mesos, com al 2010, per ajustar-se als canvis del calendari escolar estrenat aquest curs. Ara bé, el Departament ha introduït una novetat qüestionada per diferents sectors: un nou criteri de desempat que prima els estudiants amb familiars directes escolaritzats al centre on es vol matricular.

La principal novetat i motiu de discòrdia del procés que comença avui és la decisió del Govern d'atorgar 5 punts extraordinaris, en cas d'empat, a aquells alumnes que hagin tingut pares, germans o tutors legals estudiant ensenyaments gratuïts al mateix centre demanat com a primera opció per al curs vinent.

Aquesta valoració de la presència d'exalumnes a la família ha portat la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) a portar l'assumpte als seus serveis jurídics i a estudiar la possibilitat de portar-ho als jutjats.

De moment, i tal com ha fet els últims cinc anys, la Fapac ja ha presentat un recurs de reposició i d'alçada contra el procés de preinscripció escolar perquè «pensem que aquest decret no recull bé les necessitats d'equilibri de l'alumnat i fomenta la segregació». Així ho va explicar la presidenta de la Federació, Imma Fuyà, qui va afegir que ara els motius de discrepància han augmentat perquè el nou criteri de desempat «és un clar motiu de segregació, sobretot per a les famílies nouvingudes».

La incorporació d'aquest element també ha provocat el rebuig d'organismes com la Sindicatura de Greuges de Catalunya, que va demanar a Ensenyament que suprimís la mesura per considerar-la discriminatòria i no garantir la igualtat d'oportunitats a l'hora d'accedir al sistema educatiu. Un altre col·lectiu que s'hi ha oposat és la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de secundària (Fapaes) de Girona, perquè entén que dóna privilegis a les famílies autòctones del municipi en detriment de les nouvingudes. Sindicats com Ustec·STEs tampoc aproven la mesura, afegint a les raons esmentades el que consideren un atac al criteri de proximitat del centre educatiu respecte al domicili familiar.

La valoració dels antecedents familiars al centre s'afegeix a d'altres criteris complementaris ja existents, com són la concessió de 15 punts per formar part d'una família nombrosa o monoparental i de 10 punts si l'alumne pateix una malaltia crònica -inclosa la celiaquia- que afecti el seu sistema digestiu, endocrí o metabòlic.

El període de preinscripció escolar per al segon cicle d'educació infantil (P3), educació primària i secundària obligatòria s'allargarà fins al divendres 25 de febrer. El Departament d'Ensenyament ha establert una sèrie de criteris de prioritat que s'apliquen quan el nombre de sol·licituds supera l'oferta de places, que per al curs actual va ser de 110.053 a les comarques de Girona -28.558 a educació infantil, 50.895 a primària i 30.600 a ESO-.

Aquest barem valora, en primer lloc, un criteri de prioritat específic que no s'aplica a l'educació infantil i que dóna preferència a l'alumnat provinent de centres adscrits a l'escola o institut on es vol preinscriure. En segon lloc es tenen en compte una sèrie de criteris generals: l'existència de germans escolaritzats al centre o que els pares o els tutors legals hi treballin; la proximitat del domicili de l'alumne o del lloc de treball dels seus pares o tutors; la renda anual de la unitat familiar, atorgant-se 10 punts quan algun dels responsables esmentats en els apartats anteriors reben l'ajut de renda mínima d'inserció; i, finalment, la discapacitat de l'estudiant, pares o germans, per a la qual es donen 10 punts quan iguala o supera el 33%. Un cop s'han valorat totes aquestes qüestions també es poden tenir en compte els criteris complementaris ja explicats.