El xef català Ferran Adrià ha anunciat un acord amb la Universitat de Harvard per a cinc anys. Es tracta d'un conveni que preveu que la Fundació Alícia organitzi cursos sobre Cuina i Ciència -com els que va fer per primer cop el setembre passat- a la universitat americana. A més, Adrià ha acceptat la invitació de Harvard de ser professor convidat durant 15 dies cada any. La voluntat del cuiner és fer uns 'diàlegs sobre creativitat' sota la premissa de si es pot produir creativitat al màxim nivell i ser feliç. Adrià durà a Harvard el material recopilat durant algunes trobades que té previst fer, cada tres mesos, al Bulli on convidarà personalitats destacades per reflexionar entorn la creativitat.

Ferran Adrià ha participat aquest dilluns al Fòrum Gastronòmic de Girona on ha presentat una ponència sobre la caça al Bulli. L'acte ha començat amb un minut de silenci en memòria del cuiner Santi Santamaria, que va morir el passat dimecres, i també en memòria d'Albert del Pinotxo, amo d'un emblemàtic establiment del mercat de la Boqueria de Barcelona mort diumenge.

El propi Adrià ha de qualificat d'històrica' la conferència que ha donat ja que ha avançat que no assistirà a congressos ni donarà conferències com a mínim en tres anys. Segons ha argumentat el xef català, la decisió la pren per tal de 'fer neteja' i fer una 'descompressió' tant per part del públic com del mateix equip de El Bulli.

Durant una roda de premsa posterior, el xef català ha anunciat que després de la primera experiència amb la Universitat de Harvard, on el passat setembre de la mà de la Fundació Alícia hi van assistir per fer un curs de Ciència i Cuina, han arribat a un acord per repetir l'experiència cinc anys més.

En el projecte s'hi veuran involucrats diversos professors que, segons ha explicat Adrià, es tracta de personalitats que durant aquests anys han tingut relació amb Alícia. La idea del cuiner és que cada any assisteixin al curs de Harvard de dos a tres nous cuiners a proposta de la fundació.

Entre el professorat que s'afegeix al projecte universitari hi ha Nandu Jubany - Rest. Can Jubany (Calldetenes); Joan Roca - Rest. El Celler de Can Roca (Girona); Enric Rovira - Xocolates Enric Rovira (Barcelona); Carme Ruscalleda - Rest. Sant Pau (Sant Pol); Carles Tejedor - Rest. Via Veneto (Barcelona); Fina Puigdevall i Pere Planagumà - Rest Les Cols (Olot); Carles Gaig - Rest Gaig (Barcelona) i Ramón Morató - Aula Chocovic (Vic).

Amb el nou acord, la Fundació Alícia i Harvard programaran un seguit de cursos de Ciència i Cuina durant els propers cinc anys. Alícia aportarà la vessant culinària al cursos mentre que Harvard s'encarregarà de la part científica.

El primer curs tindrà lloc entre setembre i novembre de 2011 i estarà impartit per un representatiu grup de cuiners i pastissers catalans (Joan Roca, Carles Tejedor, Fina Puigdevall, Pere Planagumà, Enric Rovira, Ramón Morató, Carles Gaig, Nando Jubany, Carme Ruscalleda i Ferran Adrià).

Professor convidat a Harvard

Durant la mateixa roda de premsa, Adrià ha explicat que ha acceptat la invitació de la Universitat de Harvard d'assistir-hi com a professor convidat. Es tractarà de fer estades de 15 dies a la prestigiosa universitat on la seva participació girarà entorn la creativitat. Adrià ha explicat que ha posat una condició a la universitat per donar el sí i és que no faria classes sinó que duria a terme 'diàlegs sobre creativitat i mètodes i processos creatius'. 'Com pots produir el màxim de la creativitat i ser feliç?', aquesta és la premissa que regirà les reflexions del cuiner a la universitat americana.

La feina que presentarà a Harvard el cuiner català beurà d'un treball previ que Adrià vol desenvolupar en el marc de El Bulli Foundation. Segons ha avançat el cuiner, la intenció és organitzar a El Bulli una activitat cada tres mesos on reunirà diferents personalitats per reflexionar entorn la creativitat durant dos dies. 'Serà un moment per plantejar-nos què és crear i aquesta feina seriosa la portaré a Harvard a final d'any', ha explicat Adrià que ha reconegut que serà gent 'de molt nivell' la que anirà al Bulli.