La figura del xef Santi Santamaria ha estat present en la inauguració del Fòrum Gastronòmic 2011 que se celebra des d'avui i fins al dimecres a Girona, i que ha arrencat amb un emotiu minut de silenci i una ovació per part d'una cinquantena de persones, entre professionals i autoritats.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, tenia una estreta relació amb la família Santamaria, ja que ha explicat que durant "molt temps" va ser professor de la seva filla Regina i, per aquest motiu, li ha enviat un especial salutació i mostra de suport.

"Les meves primeres paraules són per sumar-me a les mostres de condol i de suport a la família de Santi Santamaria. I molt particularment vull enviar una salutació i una abraçada molt forta a la seva filla Regina", ha apuntat el conseller.

Francesc Xavier Mena ha recordat al responsable del restaurant Can Fabes de Sant Celoni, i amb tres estrelles Michelin, com un "ambaixador extraordinari" de la cuina catalana en el món. "Va exportar el nom de Catalunya fins a Dubai, Singapur i per tot el món", ha afirmat.

Mena també ha destacat el seu "arrelament al territori" i s'ha mostrat convençut que el seu projecte seguirà endavant: "Estic segur que Can Fabes i Xavier Pellicer i tot el seu equip seguiran la seva labor".

De la seva banda, el director de Prodeca (Promotora d'Exportacions Catalanes), Ferran Bienert, ha subratllat la importància de Santamaria en la promoció dels "productes agroalimentaris catalans" i de la projecció internacional de la seva tasca.

Mentre, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha apuntat que el treball fet per Santamaria "representa l'esperit d'aquest Fòrum".

El cuiner va morir dimecres passat mentre es trobava de viatge per Singapur, on la seva filla Regina regenta el restaurant "Santi", ubicat a la zona de Marina Bay d'aquesta illa Estat del sud-est asiàtic.

"Tothom estava encantat prenent pa amb tomàquet amb ell a la cuina. Santi em va preguntar si coneixia el menjador, li vaig dir que no i ens dirigim cap a allà", relata el periodista d'Efe Cristino Álvarez, present en el moment de la mort de Santamaria ja que l'acompanyava en el viatge al costat d'altres informadors.

"Segons sortíem de la cuina em va dir: 'm'estic trobant malament' i es va desplomar", recorda el periodista. El cos de Santi Santamaria va ser enterrat a Sant Celoni aquest divendres.