La vida no entén d’esperes, segueix el seu curs. Per això centenars de persones, empeses per l’obertura en el primer dia del Fòrum Gastronòmic de Girona, es van acostar al Palau de Fires per participar d’una magnífica exposició que enguany presumeix de ser més internacional que mai i que ahir, en especial, va retre un sentit homenatge al recent xef Santi Santamaria, desaparegut la setmana passada.

A primera hora del dia els expositors enllestien els últims detalls fins que l’obertura de portes a les onze del matí va començar a integrar els primers visitants en els 15.000 metres quadrats repartits entre l’Auditori de Girona, el Palau Firal i una carpa de grans dimensions. Ja amb els més matiners escoltant les primeres lliçons de cuina o amb un tast a la boca, a les dotze del migdia les autoritzats es van deixar caure a l’entrada del Fòrum, situada a la carpa gegant, per tallar la cinta que solemnitzava l’obertura oficial de quatre dies de Fòrum Gastronòmic.

Com s’havia anunciat, la figura del xef de Can Fabes, Santi Santamaria -que va morir dimecres passat a l’edat de 53 anys mentre es trobava de viatge per Singapur-, va estar present en aquesta inauguració amb un emotiu minut de silenci i una ovació per part d’una cinquantena de persones, entre professionals i autoritats. El primer a dedicar unes paraules a Santamaria va ser el director de Prodeca (Promotora d’Exportacions Catalanes), Ferran Bienert, que va subratllar la importància del cuiner en la promoció dels «productes catalans» i de la projecció internacional de la seva tasca.

A continuació va parlar el president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, que tot i participar en el minut de silenci no va dedicar unes paraules al xef de Sant Celoni. Sí que ho va fer Francesc Xavier Mena, en la seva esperada primera visita a Girona com a conseller d’Empresa i Ocupació. «Les meves primeres paraules són per sumar-me a les mostres de condol i de suport a la família de Santi Santamaria. I molt particularment vull enviar una salutació i una abraçada molt forta a la seva filla Regina», va començar Mena després d’explicar l’estreta relació que tenia amb la família del cuiner de Sant Celoni. El conseller el va recordar com un «ambaixador extraordinari» de la cuina catalana en el món i pel seu «arrelament al territori».

L’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va ser més breu i va recordar que «la feina de Santi Santamaria representa l’esperit d’aquest Fòrum».

Girona, projectada a l’exterior

Des del punt de vista de l’organització del Fòrum, les autoritats van destacar el significat que en temps de crisi té aquest esdeveniment. Enric Vilert va subratllar que la gastronomia gironina, al costat de la cultura i el turisme és «un dels elements de primer ordre» que la demarcació pot oferir a l’exterior.

En el mateix sentit, el conseller Mena va destacar que el Fòrum ha posicionat «Catalunya, i Girona en particular, en el món dins del panorama gastronòmic mundial». Per la seva part, Pagans va apuntar a la possibilitat que el certamen torni el 2013 després «de la petició que ens han fet arribar els organitzadors».

L’obertura del Fòrum estava dirigida al públic en general però a partir d’avui se centra especialment en els professionals del sector. Ahir, els centenars de visitants que van trepitjar l’extens espai es van mostrar satisfets d’una jornada que, per un dia, els va apropar més al món de la gastronomia, per degustar i aprendre.