La jutgessa que instrueix el cas Manga ha imputat el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu Martín, i l'apoderat de l'empresa GRS ARC Local, Josep Maria Franch, el primer per suborn i tràfic d'influències i el segon només per l'últim d'aquests presumptes delictes; a tots dos els va deixar en llibertat, a Feliu amb una fiança de 5.000 euros i a l'empresari sense.

La jornada d'ahir va ser una marató de declaracions que han acabat aquest mateix matí -quan ha expirat el termini legal-, amb el president del Consell de la Selva i alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria (CiU), com l'últim a declarar davant la jutgessa gallega.

Primer va ser el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu Martín, qui va quedar en llibertat amb una fiança de 5.000 euros després de prestar declaració, durant més de tres hores, davant la jutgessa instructora de l'operació Pokémon, Pilar de Lara. Feliu, a més, va quedar com a imputat per suborn i tràfic d'influències.

La declaració d'aquest responsable del Consell Comarcal selvatà va durar més del previst, més de tres hores, una circumstància que va retardar la resta de declaracions del dia. Després de Joan Carles Feliu, va ser el torn de l'apoderat de l'empresa GRS ARC Local, Josep Maria Franch, que en un principi havia de comparèixer al matí davant la jutgessa.

Finalment, hi va haver tres declaracions a la tarda, a banda de la de Franch; alhora que en una altra ciutat, a Lugo, també prestaven declaració dos detinguts més: l'administrador de la companyia, Alexandre Ros Valls, i l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU).

Franch, alliberat a la nit

No va ser fins a la nit que la jutgessa Pilar de Lara va deixar en llibertat l'apoderat de l'empresa GRS Arc Local, Josep Maria Franch, però ho va fer imputant-lo, també, per un delicte de tràfic d'influències -encara que, en aquest cas, el va alliberar sense fiança.

Josep Maria Franch va ser detingut al costat de tres persones més per ordre de la magistrada del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara, en el marc de l'operació Manga, una ramificació del cas Pokémon que investiga una trama de corrupció en adjudicacions públiques d'ajuntaments.

Els detinguts a Catalunya són l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria; l'esmentat Joan Carles Feliu Martín i l'administrador d'aquesta empresa dedicada a consultoria, a més de Josep Maria Franch.

Els altres tres detinguts tot just van començar a declarar al voltant de les 9 del vespre d'ahir i ho han hagut de fer abans de les 8 d'aquest matí, que és quan es compleixen les 72 hores des del seu arrest. En concret, ja cap a les deu de la nit, la magistrada va començar a interrogar l'administració de la societat, Alexandre Ros.

Pel que fa al president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, va ser l'últim a declarar i estava previst que ho fes ja de matinada. A l'alcalde de Sant Hilari Sacalm se li imputen delictes de tràfic d'influències, suborn i prevaricació, segons van precisar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG).

La matinada de divendres a dissabte, Pilar de Lara va decretar l'ingrés a la presó de l'exregidor del Partit Popular a l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la Ángel Espadas, un dia després del seu arrest. També va ser traslladat a la presó de Bonxe el delegat de l'empresa Aquagest a Santiago, José Luis Míguez.

La consultoria, a l'eix del cas

La consultoria de la qual Josep Maria Franch és l'apoderat, GRS Arc Local, de Lloret de Mar, és l'eix central al voltant del qual se sustenta l'operació. Entre els seus clients hi ha el Consell Comarcal, ens amb el qual manté una relació des de fa quinze anys i vigent fins al 2015. En concret, la consultoria s'ocupa de gestionar els ingressos de dret públic d'una vintena d'ajuntaments de la Selva i en alguns casos també de les multes, gestiona disset entitats urbanístiques, una comunitat de regants i el preu públic dels serveis de menjadors escolars. El 2011, el Consell de la Selva va renovar el contracte amb GRS Arc Local perquè li prestés serveis d'assistència tècnica, suport administratiu i assessorament en matèria de gestió, recaptació i inspecció.

Però, a banda de la seva relació laboral amb aquest ens comarcal, la consultoria també treballa per altres ajuntaments com són el de Girona, el de Blanes i Lloret de Mar -també a la Selva-, Figueres, Castell-Platja d'Aro; això pel que fa a les comarques de Girona, perquè en altres localitzacions catalanes, GRS Arc Local també col·labora amb els consistoris de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Rubí i Calafell.