Tant de bo totes les rivalitats fossin així. Aquestes són les dues províncies de l'Estat espanyol on toquen menys habitants per estrelles Michelin. Guipúscoa té setze estrelles per un total de 692.171 habitants la seva província, segons les estimacions de l'INE pel juliol de 2008. Això els hi dóna 43.261 habitants per estrella. En el cas de Girona, la xifra és de 47.925 habitants per estrella ja que ens han correspós quinze estrelles i sóm 718.875 persones. Ara bé, aquí estan més repartits. A Girona hi ha dotze restaurants guardonats i a Guipúscoa nou. La diferència és que a Girona només El Bulli ha tret tres estrelles; mentre que els guipuscoans tenen tres restaurants amb tres estrelles. En el cas de Girona, hauríem d'afegir que hi ha un restaurant, Bo-Tic (Corçà) nominat per tenir estrella. En tercera posició es troba Zamora, dos estrelles a dividir entre 194.412 habitants. Si parlem per xifra total d'estrelles, Girona ocupa la tercera posició ja que la primera correspon a la província de Barcelona, que en té trenta. Madrid només té tretze estrelles, una quantitat ridícula pels més de sis milions d'habitants que tenen.

Tots els anys, ja esperem la sortida dels guardonats amb estrelles Michelin. La gastronomia ha estat una de les grans revolucions dels últims anys. I liderar en aquest àmbit no és una broma. Un restaurant d'estrella pot aribar a facturar entre un i tres millons d'euros a l'any. No només això. Al seu voltant es crea feina directa i indirecta, atraient un tipus de turisme nou que gasta diners. Els tours gastronòmics són una realitat i sempre van acompanyats de turisme de nivell. Ens hem de felicitar per liderar en gastronomia. Aprofitem-ho per vendre'ns més i millor.