L'última setmana de juliol ha estat marcada per diferents esdeveniments, destaquen l'accident múltiple de Sant Pol de Mar i els atemptats de l'organització terrorista ETA.

ETA MATA DOS GUÀRDIES CIVILS A MALLORCA

Tan sols un dia després que ETA explosionés una furgoneta bomba a la casa quarter de la Guàrdia Civil de Burgos causant diverses desenes de ferits, avui la banda terrorista ha aconseguit matar per primera vegada a Balears. Una bomba-lapa feta explotar a distància i adherida als baixos d'un vehicle amb distintiu de la Benemèrita ha provocat la mort de dos guàrdies civils enfront de la Caserna de la Benemèrita en Calvià (Mallorca). La deflagració ha provocat també diversos ferits de diversa gravetat.

L'explosió s'ha produït entorn de les 13.50 hores enfront de la Caserna de la Guàrdia Civil en Calvià, Mallorca. En aquell moment, els dos agents morts es trobaven a l'interior del turisme, que anaven a començar a realitzar el seu torn de treball de les 14.00 hores. A més, diverses persones han resultat ferides de gravetat.

El vehicle tot terreny que tenia adossada la bomba-pagellida portava aparcat des de les 10 del demà d'avui en el mateix lloc en el qual van perdre la vida els seus dos ocupants, enfront d'un edifici que serveix de seu a la Policia Local, Correus i l'Oficina de Denúncies de la Guàrdia Civil. Així, tot apunta que els terroristes han col·locat una bomba-lapa de les que són activades a distància pels terroristes, el que ha provocat que l'explosió atrapés de ple als dos guàrdies civils morts. Un dels guàrdies civils morts en l'atemptat era natural de Burgos i s'havia incorporat al destacament atacat feia un any. L'altre era de Mallorca i portava pocs dies realitzant pràctiques al lloc.

Diversos testimonis presencials apunten que l'explosió del vehicle ha estat molt gran i ha provocat danys als edificis pròxims, creant una gran confusió entre els residents i turistes que es trobaven en aquesta zona turística de l'illa, Palmanova. En aquest sentit, Alejandro González, el director de l'Hotel Cas Sabonmer, a 100 metres de distància del lloc de l'explosió, ha afirmat que ha escoltat un "estrèpit terrible i molt sec", al qual ha seguit segons després una columna de fum que es va elevar per damunt dels pins.

SOCÍAS: "SABÍEM QUE ESTÀVEM EN EL PUNT DE MIRA"

Palmanova és un important enclavament turístic de Mallorca freqüentat per turistes anglesos. Després d'aquest succés, tots els seus accessos viaris van ser coberts amb controls de la Guàrdia Civil i es va impedir l'accés al trànsit tant de vehicles com de vianants. A més, s'ha posat en marxa l'Operació Gàbia, el que ha comportat el tancament de l'aeroport i els ports de l'Estat de Mallorca i els ports esportius, amb la finalitat d'"acorralar als terroristes" que "podrien trobar-se encara a l'illa", segons fonts governamentals.

En una roda de premsa des del lloc de l'atemptat, el delegat de Govern a Balears, Ramón Socías, ha informat que "sabíem que Balears està en el punt de mira i que podíem ser un objectiu d'ETA, atès que teníem constància d'altres actuacions anteriors de la banda que, per sort, no han causat morts ni ferits". Malgrat el greu atemptat, Socías ha recalcat que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat continuaran amb els mateixos nivells de seguretat que fins ara, i va confirmar que la mort de dos guàrdies civils "no ha alterat l'arribada dels Reis dissabte que ve a Palma".

De moment, la titular del jutjat d'instrucció número 10, Carmen Adrines, s'està fent càrrec de la investigació de l'atemptat. A més, al lloc de l'explosió s'han desplaçat les principals autoritats de les Balears, encapçalades pel president del Govern, Francesc Antich, i el delegat del Govern, Ramón Socías.

ANTECEDENTS A L'ILLA

Fins avui, ETA mai havia aconseguit matar a les illes Balears, l'únic lloc on, a més, havia intentat atemptar dues vegades contra el Rei. Així mateix, avui es compleixen 18 anys de la primera vegada que l'organització terrorista va intentar assassinar en aquestes illes. En aquella ocasió, els terroristes van provocar dues explosions i van intentar una tercera, provocant ferides a diversos ciutadans. Totes elles atribuïdes a José Luis Urrusolo Sistiaga.

Les Illes Balears van ser també l'escenari escollit pels terroristes per matar al Rei el rei Joan Carles dues vegades, encara que en cap d'elles van poder portar a terme els seus plans. El primer intent de regicidi va ser fa tretze anys, en 1995, quan la banda terrorista ja va intentar atemptar contra el Rei a Palma de Mallorca. Prèviament, en 1993, havia va decidir assassinar al monarca aprofitant la seva estada a Mallorca, però no va ser fins a febrer de 1995, durant una reunió a parís, quan van concretar el procediment de realitzar l'acció amb un rifle de precisió. El maig d'aquest any, segons va admetre en judici ell mateix, Juan José Rego va acudir a Palma amb l'objectiu d'assassinar al Rei, al Príncep i, finalment, a José María Aznar. No obstant això, aquest pla va ser frustrat per la detenció dels terroristes el 9 d'agost, només quatre dies abans de la data que havien fixat per actuar.

Posteriorment, el segon intent estava planejat per a la Setmana Santa de 2004. En aquesta ocasió, l'encarregat d'acabar amb la vida del Rei va ser Javier Pérez Aldunante. No obstant això, finalment no va poder atemptar perquè, suposadament, no va rebre a temps el rifle amb el qual planejava disparar-li. No obstant això, aquest etarra va ser condemnat per l'Audiència Nacional en 2006 a 35 anys de presó per diversos delictes, entre ells, recollir informació per matar al rei Joan Carles.

6 MORTS i 39 FERITS EN UN ACCIDENT MÚLTIPLE A SANT POL DE MAR

L'últim balanç de l'accident d'aquest divendres a la matinada d'un autocar a l'autopista C-32, a Sant Pol de Mar, és de 6 morts i 68 ferits, 18 dels quals són greus i 25 estan hospitalitzats en diversos centres sanitaris catalans, segons ha informat el Departament de Salut. En tots els casos, menys en un, els ingressats són de nacionalitat holandesa i francesa. El sinistre ha passat quan l'autocar, que anava en sentit nord, ha bolcat a la sortida de Sant Pol de Mar, on hi ha un revolt molt pronunciat, i ha envaït el carril contrari. El conductor de l'autocar, de dues plantes i de dos anys d'antiguitat, ha donat negatiu a la prova d'alcoholèmia.

L'Ajuntament de Sant Pol de Mar (Maresme) ha mostrat públicament el seu condol per les víctimes de l'accident d'autocar de la passada matinada, aquest divendres al migdia a la plaça de la Vila. L'alcalde del municipi, Manuel Mombiela, ha explicat que aprofitant els cinc minuts de silenci de condemna dels darrers atemptats d'ETA, també s'ha volgut dedicar aquest moment a les persones mortes en l'accident. Mombiela ha anunciat que el sinistre ja s'havia cobrat vuit víctimes mortals, però segons l'últim balanç oficial, hi ha sis morts i 68 ferits, divuit dels quals són greus. En qualsevol cas, l'alcalde es mostra molt agraït amb el desplegament dels cossos de seguretat durant la passada matinada.

L'accident d'autobús a la població barcelonina de San Pol de Mar s'ha saldat aquesta nit amb la mort de sis persones i trenta-nou ferits, cinc de les quals han estat traslladades a diversos hospitals en estat greu, segons han informat fonts dels Bombers de la Generalitat.

L'autocar, de dues plantes, ha sortit de la carretera a les 23.10 hores per causes desconegudes a l'altura del quilòmetre 117,4 de la C-32, en direcció a Girona. La companyia del vehicle, Plenacosta, ha assenyalat que tots els passatgers que viatjaven a bord, 65 en total, eren turistes holandesos. Els Bombers han confirmat la presència d'un nen de dos anys i de dos adolescents de quinze i setze anys entre el passatge.

Els trenta-nou ferits han estat repartits en diferents hospitals de la zona, de tal forma que els efectius sanitaris han derivat onze a Calella, vuit a Blanes, sis a Mataró, set a Granollers, quatre a l'hospital Can Ruti de Badalona, dos al Clínic de Barcelona i un altre més a l'hospital San Pau de la capital catalana.

Entre els ferits figura el conductor de l'autobús, que patia trencament de tíbia i peroné i ha estat intervingut aquesta matinada a l'hospital de Granollers, on li han extirpat la melsa. El xofer ha donat negatiu al control d'alcoholèmia i comptava amb experiència a l'empresa de 16 anys, segons ha informat el gerent de Plenacosta, Pere Artau.

SORTIDA I BOLCADA

L'autobús ha sortit de la via en un desviament de l'autopista C-32 per causes que ja investiguen les autoritats, observant entre d'altres aspectes les marques de la frenada.

A l'accident s'han vist implicats, a més, dos turismes. Un d'ells ha impedit indirectament, juntament amb la tanca lateral de la carretera, que l'autocar caigués per un terraplè, com han explicat fonts dels Mossos.

Després de sortir de la carretera, l'autobús ha bolcat pel seu costat esquerre i ha deixat diverses persones atrapades al seu interior. Els Bombers fins i tot han hagut de moure el vehicle per aconseguir rescatar dos dels cadàvers que es trobaven totalment immobilitzats a l'interior.

L'empresa propietària ha destacat que el vehicle tenia dos anys d'antiguitat i tenia les mesures de seguretat reglamentàries, com ara cinturons o sostre antibolcada.

L'autobús havia sortit a les 14.30 hores de zones turístiques de Girona per dirigir-se a una ruta per Barcelona. Després d'acabar-se el dia de visita, el vehicle tornava a diversos hotels de les àrees de Lloret de Mar i Blanes, a Girona.