Dimecres a la tarda va començar l'allau de denúncies: una quarantena, informava dijous aquest diari. La majoria, imposades per gent jove que havien cregut trobar una feina -d'altra banda, poc remunerada- i s'havien vist abocats a un malson: de cop i volta s'havien trobat crèdits contractats al seu nom i amb societats obertes amb les seves dades. No en sabien res i estaven angoixats. Un d'ells, un jove de Palafrugell de 26 anys, va decidir encarar la situació i trucar a un dels encarregats de l'empresa que l'havia contractat: Anius Finanzas. Va quedar amb ell en un lloc públic: el vestíbul de l'estació de trens de Girona. Un cop allà va veure que la veu havia corregut i que s'hi presentaven més treballadors. De la mà de l'encarregat s'hi va presentar també l'amo de l'empresa, Jordi Cantillo Fontanals: 36 anys, veí de Lloret i empresari d'heterodoxa carrera, des de les actuacions urbanístiques fins als interessos en clubs de futbol del País Basc. En veure'l, algú va reaccionar i va avisar els Mossos d'Esquadra, que tenint en compte les desenes de denúncies presentades el van detenir. L'acusen d'estafa. Suposadament, ha fet servir les dades dels contractats -que podrien ser cap a 500- per demanar préstecs i donar d'alta societats civils.

Cantillo es va encarar als seus treballadors acusant-los de voler-se revenjar d'ell perquè no havien cobrat. "Ens va dir que aniria a testificar després de pagar-nos, que estava mirant de vendre's coses com ara un cotxe", va explicar un dels presents a la tensa reunió. Els joves eren contractats per treballar per via telemàtica en l'administració d'un web de venda de productes electrònics, Voices of Sifredus, o bé en una empresa de serveis financers, Anius Finanzas. Els contractes sempre estaven a nom d'aquesta darrera i els treballadors asseguren que mai n'han tingut còpies, ni del contracte laboral ni de la resta de papers que van signar i que, suposadament, han donat carta blanca a Cantillo per realitzar fàcilment operacions fraudulentes. Casualment, molta de la documentació s'ha perdut perquè dimarts a la nit -poques hores abans que comencés l'allau de denúncies- van robar els ordinadors de dues de les tres oficines que Cantillo té a Girona. L'empresari va explicar als treballadors que segurament ho havia fet algú de la plantilla perquè no havien forçat cap porta. Abans de ser detingut, l'empresari va mantenir que tot estava en ordre.

L'abast de l'estafa encara no està clar perquè sembla demostrat que a nom de cada empleat i cada exempleat s'ha obert una societat civil i a cadascuna d'aquestes entitats s'associen a comptes corrents, alguns dels quals estan relacionats amb la demanda d'un crèdit. Una de les estafades es va adonar que l'adreça que constava en la documentació de la societat era de Salt. Ella no hi havia viscut mai, però en acostar-s'hi va trobar-se el seu nom en una bústia.