Luis González, Gavin Buckley, Marc Bódalo i Pep Colls són els components d'un dels dos grups guanyadors del concurs Fringe, del Festival de Jazz de Girona. El quartet Soniketeké, que es caracteritza per fusionar estils musicals, actuarà el proper 19 de setembre a la Rambla de Girona.

Soniketeké té algun significat?

Ve del concepte soniquete, que seria l'equivalent al swing del jazz o el groove, és a dir, la força rítmica que permet que la música camini. Ens agrada la paraula i la volíem incloure al nom del grup.

Què suposa per a la formació guanyar el concurs Fringe?

És una manera de promocionar el grup i donar a conèixer el nostre projecte. El premi és actuar a la Rambla i per a nosaltres cada bolo és una nova motivació per compondre més temes. Formar part de la programació del festival ens fa molta il·lusió perquè ens permet entrar en un dels cicles d'èxit que s'organitzen a Catalunya.

Entre els seus plans futurs hi ha un projecte de disc?

Sí, però no tenim pressa. Ens agradaria portar el treball que estem fent a l'estudi però abans volem difondre'l perquè el conegui el públic i desenvolupar tant els temes com el so de grup, ja que cada concert ens enriqueix. D'altra banda, pensem que gravar una maqueta afavoreix el creixement del grup.

Tot producte ha de tenir un valor afegit que ajudi a vendre'l.

I el nostre es divideix en tres punts. Primerament el grup fa una proposta original, amb composicions pròpies i estàndards versionats. L'altre punt diferenciador és que la tendència a fusionar està de moda i nosaltres ens sentim part d'aquesta novetat. I, finalment, cada component pot aportar quelcom diferent al grup perquè tots tenim un bagatge que ens ha aportat experiència.

Fusionen el jazz amb el flamenc, per quin es decanten?

Es podria dir que la formació és més jazzística perquè és un quartet i també pel concepte d'improvisar solos, és un estil més lliure.

Però una formació de jazz no compta amb una guitarra flamenca, com passa al seu grup.

Per això és una proposta diferent. El grup també és flamenc pel fet d'introduir la guitarra flamenca i per la seva estètica. Aquesta música més profunda ens serveix com a font d'inspiració, busquem sonoritats flamenques amb influències d'altres estils. L'objectiu del grup és expressar la nostra creativitat a través d'aquests dos estils que fusionem d'una manera sincera i espontània.

A Girona hi ha molta afició pel flamenc?

A la nostra ciutat no hi ha tradició flamenca, però quan vénen artistes de renom la gent omple els auditoris. Pel jazz hi ha molta més iniciativa. Des de fa uns anys l'afició ha crescut considerablement, marcada per creixent oferta de jazz que actualment hi ha a Girona. Les jam sessions que s'organitzen, el Sunset Club i el Festival de Jazz de Girona han afavorit la difusió d'aquest estil de música.