Un miler de docents substituts gironins, segons dades dels sindicats, esperaven ahir saber a quina escola o institut impartirien classes durant el curs 2009/2010. D'aquests, només un centenar van rebre un missatge al telèfon mòbil i un correu electrònic en el qual s'informava quin era el centre educatiu al qual estaven destinats.

Per al curs que comença el 14 de setembre, hi havia 64 places vacants per a substitucions en escoles de primària i 34 en instituts de secundària. Ahir es van adjudicar, però molts docents que estaven a la llista d'espera hauran de seguir-hi fins als propers nomenaments.

L'adjudicació de vacants i substitucions de personal docent del nou curs s'ha diferenciat enguany per la forma en què s'ha comunicat. Quan s'atorga una plaça, els docents que hi aspiren reben la notificació per via telemàtica. Aquesta opció és l'única vàlida i, si no s'accepta, aquell mestre o professor no pot exercir classes durant el mateix curs. La decisió s'ha de prendre en un espai concret de temps que marca el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Amb l'anterior mètode de nomenaments, els aspirants a ser substituts en la demarcació gironina eren convocats en un mateix lloc i espai. Segons expliquen alguns docents, això permetia canviar les opcions en funció de l'oferta i del que anaven escollint els que tenien números més avançats.

Dubtes i queixes

El nou sistema de nomenament telemàtic ha generat dubtes i malestar tant entre els mestres i professors substituts com entre els sindicats d'educació. Al despatx de Víctor Sánchez, portaveu del sindicat de Comissions Obreres (CCOO), durant el matí d'ahir no va parar de sonar el telèfon. Sánchez va explicar que "truca molta gent al sindicat per solucionar dubtes sobre la nomenació telemàtica". "La majoria de consultes són queixes per falta d'informació. Estem fent la feina del Departament d'Educació, que no atén el públic", va afegir. En el primer dia de nomenació telemàtica no va haver-hi constància d'incidents o errors greus, però "és una novetat i és normal que la gent tingui dubtes", segons Sánchez.

Des d'USTEC-STEs, Xavier Díez es mostrava més crític. "Programar la nomenació telemàtica un divendres és un acte de mala fe per part d'Educació", va considerar. En el seu cas, va dir, també es van rebre trucades de persones que tenien problemes amb el sistema telemàtic. Alguns implicats en els nomenaments es queixaven que els centres on volien anar no s'havien tingut en compte a l'hora de triar la destinació definitiva o afirmaven que hi havia errors de comunicació. "Aquests problemes són difícils de solucionar un divendres", va considerar Díez.

A alguns dels aspirants amb qui va parlar Diari de Girona els va donar la sensació que s'havien atorgat menys substitucions que temps enrere. Els sindicats, però, ho van negar i van coincidir que "respecte el nombre de substitucions de l'any passat, els números són els mateixos i els càlculs s'ajusten a la realitat".