El jutge que investiga el desviament de fons del Palau de la Música va deixar ahir en llibertat amb càrrecs els imputats Fèlix Millet i Jordi Montull, contra l'opinió del fiscal i les acusacions particulars, després d'una declaració en què tots dos van responsabilitzar-se mútuament de la gestió fraudulenta.

Enmig d'una expectació insòlita a la flamant Ciutat de la Justícia, amb una trentena de mitjans i un nombre de periodistes i càmeres que rondava el centenar, els que havien estat president i director administratiu del Palau van declarar durant una mica més d'una hora cadascun davant el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Juli Solaz.

En la visteta posterior a la declaració, la Fiscalia va demanar presó sense fiança per als imputats, a la qual cosa van adherir-se les acusacions exercides per la Fundació Orfeó Català i pel Consorci del Palau de la Música, al·legant el risc de fuga i de destrucció de proves.

El ministeri públic va argumentar, a més, que el risc de fuga és alt pels "elevats recursos" de què disposen els querellats, alguns dels quals a l'estranger, i l'"escàs arrelament social i laboral" de Millet i Montull, a causa del retret que ha suscitat en la societat la seva fraudulenta gestió al capdavant d'una institució tan "singular" com és el Palau de la Música.

No obstant això, el jutge no va apreciar l'existència d'aquests riscos i va acordar deixar-los en llibertat, imputats pels delictes continuats d'apropiació indeguda, malversació i falsificació documental, amb la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar el país.

Segons que van informar fonts judicials, en la seva declaració, a porta tancada, l'expresident Fèlix Millet i la seva mà dreta Jordi Montull van ratificar la carta de confessió que van remetre al jutge el mes passat, en la qual admetien haver desviat 3,3 milions d'euros.

Els imputats, que van contestar a les preguntes de totes les acusacions, van ampliar els detalls d'aquest desviament de fons, que asseguren que van destinar a obres de reforma en els seus habitatges i a viatges familiars.

Tots dos van desvincular-se de les operacions en les quals, segons la Fiscalia, es va produir el desviament dels fons del Palau, nodrit en la seva majoria de subvencions públiques, i se'n van responsabilitzar mútuament.

Així, mentre Millet va afirmar que ell no intervenia en aquestes decisions, i que només signava les operacions econòmiques, Montull va escudar-se en el fet que es limitava a obeir les ordres del seu superior.

Desvinculen els familiars

Els imputats van intentar exculpar de l'administració fraudulenta del Palau els seus familiars, amb els quals comparteixen algunes societats i alguns dels quals estan relacionats amb la gestió de la institució cultural.

En aquest sentit, Montull va dir que la seva filla Gemma, que era directora financera del Palau de la Música, no ocupava més que un càrrec simbòlic a l'entitat, ja que era ell qui prenia totes les decisions en aquest àmbit.