La iniciativa popular per aconseguir que Catalunya tingui la seva pròpia llei electoral -com la resta de comunitats autònomes- es va presentar dimecres a Girona. Compta ja amb 85.000 signatures i Esther Nin, membre de CpC, n'és un dels seus caps visibles.

De debò creu que la desafecció del poble vers la política es deu a la llei electoral i no als polítics que tenim?

Els polítics que tenim són una mostra de la nostra societat, ni més ni menys. Sé que amb aquesta llei no solucionarem el tema de la desafecció, però si permet millorar la proximitat i la transparència, hauria d'ajudar.

Per què proposen listes desbloquejades i no directament obertes?

Perquè permet als partits proposar els candidats, però no el seu ordre. El votant podrà triar, dins de la seva ideologia, la persona que vol que el representi. O la que menys li desagrada, perquè moltes vegades és així...

Però les llistes tancades són una eina dels partits per premiar i castigar.

Efectivament, premien servituds de la gent del partit situant-los en lloc davanter.

Així dubto que les vulguin eliminar.

Segurament els partits s'hi oposaran, però si es discuteix la proposta al Parlament, els hauran de justificar per què s'hi oposen. El ciutadà sabrà llavors quina por hi ha darrere una cosa tan simple com unes llistes desbloquejades.

La llei preveu també "premiar" la participació.

Els polítics també haurien de treballar per objectius. Que la gent no participi seria vist com un fracàs en una empresa privada. Com que l'Estatut estipula entre 120 i 150 diputats, aquesta forquilla de 30 s'ompliria o no en funció de la participació. El que no pot ser és que només ens recordem de la poca participació cada quatre anys.

A menys participació, hi hauria menys diputats.

Així l'abstenció tindria una presència. Hi ha gent que no s'absté per passotisme, sinó per una decisió pensada. A més la representació de cada circumscripció -les vegueries- també variaria segons la participació.

Ja que ho esmenta: les comarques de Girona passarien de 17 diputats a tenir-ne entre 12 i 15.

S'intenta que la representació sigui més proporcional. La zona de Barcelona i Catalunya central tindrà més pes, però és que per desgràcia la població està així distribuïda. Voten les persones, no els territoris.

Algú va dir que el millor d'unes eleccions és que de tots aquests polítics que s'hi presenten afortunadament només en pot sortir un...

He, he, aquesta és la lectura que no hauríem de tenir de la política. Només hi ha una manera de fer les coses, que és la democràcia, i es tracta d'intervenir-hi des del més a prop possible. Si els ciutadans ens limitem a criticar els polítics sense fer res, estem faltant als nostres deures.

Un cop han sortit elegits, què s'ha de vigilar més dels nostres governants: les ments o les mans?

Abans de votar hauríem de reflexionar i triar representants que les mans i les ments els anessin alhora. Crec en la medicina preventiva.