Lleonès, ha dirigit la rehabilitació de 9 catedrals i innumerables esglésies i edificis. A Girona està restaurant Sant Feliu, i ja va fer el mateix amb el campanar de la Catedral. Ara organitza a la Subdelegació del Govern una mostra solidària de pintura, oberta al públic en general.

Això era abans el Banc d'Espanya: han convertit el temple del capitalisme en una finestra dels exclosos?

Les obres les han pintades presos, gent gran, malalts, discapacitats... ho podria dir així, sí. I el subdelegat del govern ràpidament hi va donar suport.

Per què una empresa important s'implica amb una mostra així?

Som una empresa una mica sui generis. Per què ens vam implicar a treure de Sant Feliu una olivera i una figuera vives, amb tota la feina que ens va suposar? Bé, eren també dos éssers abandonats, desprotegits. Aleshores, vam demanar a diverses associacions que, pel Temps de flors, fessin un quadre del campanar, la figuera i l'olivera.

Els descamisats, que deia Guerra?

Jo no utilitzaria aquest terme, però sí que potser és gent que necessita una mica més de suport.

Qui sap si en la decoració de Sant Feliu hi van prendre part també aquests sectors de la societat.

No se sap, però ho trobo difícil. En aquella època els discapacitats eren exclosos o tancats, i els presos ja ni l'hi dic.

Parlant de Sant Feliu, només fan que descobrir noves pintures. No les deuen pintar vostès mateixos?

No faci broma, que en la primera fase algú va pensar això, que les pintàvem nosaltres. Es veu que corria aquest rumor (riu).

Què hi queda per restaurar?

La nau ja està finalitzada, queda la capçalera i els laterals, i la capella de Sant Narcís. O sigui, queda pendent el que va de la reixa fins a l'altar major.

Quan acabarà la restauració total?

Si li dic la veritat, no ho sé. Depèn de fins on es vol continuar quan nosaltres acabem la nostra feina.

A força de treballar en esglésies i catedrals un acaba essent creient?

(Somriu mentre busca la resposta) Cada cop crec més que cal conservar el llegat que ens han deixat.

Li fa pena que a Girona la Catedral qui s'endugui tota la fama?

Personalment, Sant Feliu l'acabo de descobrir, i penso que molts gironins també. Podríem dir que aquesta meravella d'església és nova, perquè fins ara estava oculta, arraconada, fosca... Ara és esvelta, elegant, fina.

Encara hi queden tresors ocults?

És possible que hi hagi més pintures en alguna clau de volta. Això és una sorpresa, segons vas obrint pot sorgir alguna cosa.

Li agrada més que la Catedral?

Sincerament, sí. Són estils diferents, però la veritat és que Sant feliu és... és una altra cosa. Sense desprestigiar en absolut la Catedral, que quedi clar

D'alguna cosa van servir les religions?

Per descomptat. Les religions sempre han sigut cultura. Gràcies a la religió hem pogut tenir aquests edificis tan magnífics. La resta ja queda a criteri personal de cadascú.